Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naštvaný Babiš: Jestli Chovanec podepíše reformu policie před jednáním, poruší tím koaliční smlouvy

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš doufá, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neschválí reorganizaci policie ještě před středečním koaličním dohodovacím řízením.

Pokud by Chovanec dokument připravený vedením policie podepsal, šlo by by podle Babiše o flagrantní porušení koaliční smlouvy, kterým by řekl, že smlouva není potřeba. "Já si to neumím představit, doufám, že bude rozumný a počká s rozhodnutím až po jednání předsedů koaličních stran," řekl. Podpisem by podle něj Chovanec řekl, že jednání předsedů koaličních stran je zbytečné.

Dohodovací řízení podle koaliční smlouvy se bude konat ve středu ráno, již dnes se kvůli situaci v policii sejde Bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes řekl, že na její jednání pozval okruh lidí, o který si požádali ministři vnitra a spravedlnosti.

Pelikán však podle Babiše účastníky nenavrhoval. "Dokonce ani nebyl pozván, až na základě mého dopisu," řekl Babiš novinářům. Účastnit by se měl podle názoru Babiše šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta (ÚOOZ), který v pátek kvůli chystané reorganizaci odstoupil.

 

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy