Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby v Česku zrychlily růst, lidé mají zájem o oděvy, obuv, sportovní a rekreační zboží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v únoru zrychlily meziroční růst na 5,1 procenta z revidovaných lednových 4,9 procenta. Téměř o pětinu se zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Růst podpořil také větší zájem nakupujících o oděvy, obuv, sportovní a rekreační zboží. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Meziměsíčně v únoru tržby maloobchodníků očištěné o sezonní vlivy vzrostly o 0,4 procenta. U potravin se zvýšily o procento, u nepotravinářského zboží o 0,3 procenta, zatímco za pohonné hmoty klesly o 0,6 procenta.

Meziročně utržili obchodníci víc za nepotravinářské zboží o 7,7 procenta, za pohonné hmoty o 3,9 procenta a za potraviny o 2,5 procenta.

Únor lákal k nákupům oděvů, obuvi, sportovního a rekreačního zboží. Meziročně se tržby v maloobchodě očištěné o kalendářní vlivy v únoru zvýšily reálně o 5,1 %, stejně jako bez očištění. Meziměsíčně tržby vzrostly o 0,4 % ??https://t.co/iCbTTGxwBJ #rychlainformace pic.twitter.com/cPh1BrL1Xp

— ČSÚ (@statistickyurad) 5. dubna 2019

Tržby internetových obchodů a zásilkových služeb meziročně stouply o 18,6 procenta. Ve specializovaných prodejnách vzrostly u oděvů a obuvi o 13,6 procenta a u výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 12,3 procenta.

Tržby v obchodech s výrobky pro domácnost se zvýšily o 7,2 procenta a v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 4,6 procenta. Meziroční pokles tržeb o 3,4 procenta naopak zaznamenaly lékárny a další prodejny zdravotnického zboží.

Za prodej a opravy motorových vozidel tržby proti loňskému únoru stouply o procento. Ve srovnání s lednem po sezonním očištění vzrostly o 1,7 procenta.

Témata:  tržby obchody e-shopy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy