reklama

Rakušan přivítal tým, který zvolili delegáti na dnešním sněmu do čela hnutí. Je podle něj plný silných osobností, které pocházejí z různých sfér politiky. STAN je podle něj silné hnutí, které má budoucnost a potenciál k posilování. "Moje vize je silný autentický STAN, který bude vyrůstat od pěti procent výše," řekl Rakušan.

Rakušan zopakoval, že skončí jako starosta Kolína, z tamního zastupitelstva ale odejít nehodlá. Je přesvědčen, že současný tým na radnici je velmi silný.

O programu hnutí budou delegáti jednat v odpolední části pražského sjezdu. "Myslíme si, že nazrála doba, aby se otevřela diskuse k tomu, že v českém systému měli právo volit i šestnáctiletí," řekl Rakušan. Začít by se podle něj mělo, stejně jako v Rakousku, na komunální úrovni. Později by volební právo šestnáctiletých rozšířil i na další volby. Mladá generace je podle Rakušana často mediálně zdatnější a lépe se orientuje v záplavě informací. Poznamenal, že když se debatuje o snižování hranice trestněprávní odpovědnosti mladých lidí, proč by také neměli dostat právo rozhodovat o budoucnosti státu.

Lidi chce oslovit třeba také tématem financování samospráv nebo novým rozpočtovým určením daní.

Europoslanec Stanislav Polčák kritizoval současné podmínky udílení evropských dotací, kdy je mohou získat i velké korporace. Uvedl, že hnutí bude chtít vyzvat vládu ke změně podmínek čerpání dotací. "Jednoznačně se kloníme k tomu, aby čerpání bylo nasměrováno především pro obce, města, regiony, pro malé a střední podniky, pro výzkum, vědu, základní infrastrukturu a dostupnost služeb. Nemyslíme si, že by čerpat evropskou podporu měly významné až nadnárodní korporace, nebo u nenárokových dotací velké holdingy, jako je skupina Agrofert," uvedl Polčák.

Agrofert vlastnil do začátku předloňského roku premiér Andrej Babiš (ANO), v únoru 2017 musel kvůli zákonu o střetu zájmů vložit akcie svých firem do svěřenských fondů. Kvůli unijní dotaci pro farmu Čapí hnízdo čelí Babiš trestnímu stíhání.

"K tomu chceme jednoznačně vyzvat, aby to vláda, aby tyto prostředky, které jsou nenárokové, náležely především malým a středním podnikům. Myslím si, že to je klíčové pro naši budoucnost," řekl Polčák s tím, že se tento návrh týká nenárokových dotací, nikoli dotací pro zemědělce.

Rakušan si již domluvil termíny schůzek s představiteli některých politických stran. Scházet se nebude se zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a s komunisty. Předseda KSČM Vojtěch Filip na facebooku Rakušanovi poblahopřál. Dodal, že Starostové mají přímo v popisu práce naslouchat širokému spektru občanů. "Doufejme, že toto bude nový předseda hnutí STAN vnímat a že nebude pouze nositelem pravicových témat, ale že začne prosazovat politiku ve prospěch občanů této republiky, neboť to je základní povinností pro hnutí nesoucí název Starostové a nezávislí," napsal.

Rakušan by chtěl své hlavní programové body představit i Babišovi. Chtěl by ho požádat, aby byl jeho kabinet konstruktivní vládou, stejně jako premiér vyzývá opozici, aby byla konstruktivní. Mluvit s ním chce třeba o reformě vzdělávacího systému.

V plánu má také návštěvy regionů a debaty s občany, podpoří také stranické kandidáty do Evropského parlamentu.