reklama

Občanští demokraté před časem neprosadili výměnu Klause mladšího v čele výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu. Vlastní iniciativu ohledně Klause oznámili sociální demokraté. Chtějí, aby Sněmovna vyzvala výbor k volbě nového předsedy do dvou týdnů. Jde o postup podle sněmovního jednacího řádu.

Klaus mladší je nyní nezařazeným poslancem, vedení ODS ho vyloučilo ze strany v polovině března. Klaus podle výkonné rady občanských demokratů "svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS".

Předsednické křeslo školského výboru připadá ODS podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře. Členové výboru ale kandidáta občanských demokratů Baxu novým předsedou začátkem dubna nezvolila. Ve finále tajné volby dostal šest z 21 hlasů.

Někteří poslanci se v debatě stavěli kriticky k tomu, že Baxa je i primátorem Plzně a krajským zastupitelem. Poukazovali na hromadění funkcí a zněly pochyby, zda by jejich vykonávání stíhal.

Sněmovna by mohla ve středu hlasovat také o návrhu hnutí SPD, které chce ze sněmovních orgánů odvolat Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Trojice poslanců vystoupila z hnutí Tomia Okamury v polovině března.