Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odejde 12 poslanců? Eurovolby mohou mít dopad na českou sněmovnu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Květnové volby do Evropského parlamentu mohou obměnit českou Sněmovnu. Do vrcholné evropské politiky by mohlo podle údajů ze stranických kandidátních listin proniknout až 12 současných poslanců. Pokud by se tak stalo, sněmovní mandát by jim zanikl a do dolní komory by nastoupili náhradníci.

České poslance zařadilo na evropské kandidátky šest z devíti sněmovních stran, výjimkami jsou ČSSD, TOP 09 a hnutí STAN. Nejvíce členů dolní komory, konkrétně tři, se ucházejí o mandát europoslance za vládní hnutí ANO.

Po dvou poslancích figuruje na kandidátkách Pirátů a KSČM, po jednom na listinách ODS, SPD a KDU-ČSL. Navíc dva odpadlíci z hnutí SPD Lubomír Volný a Marian Bojko se snaží o působení v Evropském parlamentu na kandidátce Alternativy pro Českou republiku.

?? The European Parliament's 8th term is coming to an end. More than a thousand decisions have been taken during these five years. Let's have a recap on some of them (thread) pic.twitter.com/8KMxFeJbnT

— Jaume Duch (@jduch) 18. dubna 2019

Za ANO se o místo v europarlamentu uchází na čtvrtém místě předsedkyně sociálního výboru Radka Maxová, na zadní místa hnutí zařadilo Jaroslava Kytýra a Jana Řehounka. Občanští demokraté vyslali do klání na třetím místě listiny Veroniku Vrecionovou, za Piráty kandiduje na stejném místě Mikuláš Peksa a zhruba poslední třetinu kandidátky otvírá František Kopřiva.

Hnutí SPD Tomia Okamury nasadilo svého poslance Jana Hrnčíře na druhé místo listiny. Naopak komunističtí poslanci Zdeněk Ondráček a Květa Matušovská figurují ve druhé polovině evropské kandidátky KSČM. Lidovci vsadili i na předsedu sněmovního evropského výboru Ondřeje Benešíka, který kandiduje z pátého místa listiny KDU-ČSL.

Na mnoha kandidátkách pro volby do Evropského parlamentu jsou i někdejší poslanci, senátoři nebo ministři. Z bývalých vládních činitelů se o funkci europoslance snaží Alexandr Vondra (ODS), Daniel Herman (KDU-ČSL), Jaromír Schling (za Národní socialisty), Jaroslav Bašta (za Bezpečnost, odpovědnost solidarita), Ivan David (SPD) a David Rath (za Českou suverenitu), který je souzen pro podezření z korupce.

K někdejším senátorům, kteří se chtějí stát europoslanci, patří třeba někdejší předseda evropského výboru horní komory Luděk Sefzig (ODS), Eva Syková (za Pro zdraví a sport), Vladimír Dryml (Česká suverenita) a Liana Janáčková (Strana soukromníků a Nezávislí).

Z někdejších poslanců kandidují například Roman Váňa (ČSSD), jenž vedl sněmovní bezpečnostní výbor, Stanislav Huml (za Českou suverenitu), Jan Klán (KSČM), Marek Ženíšek (TOP 09), Gabriela Pecková (TOP 09), Nina Nováková (za KDU-ČSL) a Kateřina Bursíková Jacques (za TOP 09).

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy