Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš dělá z Čechů idioty? Politici se tvrdě pustili do premiéra

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem zahájilo kampaň pro volby do Evropského parlamentu. šéf ANO upoutal svou rudou čepicí s nápisem "Silné Česko", ale také svými slovy o řepce a Bruselu.

Babiš při startu kampaně svého hnutí před volbami do Evropského parlamentu mimo jiné mluvil o tom, že chce Česko bránit před nesmysly z Bruselu. Promluvil také o řepce, kterou podle něj vymyslel právě Brusel. „Biopaliva, to vymyslel Brusel. Řepka, to je výmysl Bruselu,“ tvrdil česká premiér.

Sám Babiš přitom patří mezi největší pěstitele řepky. Firma Preol z holdingu Agrofert, který převedl do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů, z řepky vyrábí látku MEŘO (metylester řepky olejné), která se povinně přimíchává do nafty.

Na to poukazují například Piráti. „Řepka je prý výmysl Bruselu, který to Česku nařizuje, říká nejvýznamnější pěstitel řepky v Česku (a nejspíš v Evropě), který jezdí do Bruselu Česko dojednávat evropskou zemědělskou politiku,“ rýpnul si poslanec Mikuláš Peksa.

Premiér si podle něj dělá z Čechů dobrý den. „Tomu se říká dělat z lidí idioty v průmyslovém měřítku,“ varuje pirátský politik.

Ozvala se i TOP 09. „Andrej Babiš zase nemluví pravdu, když svádí pěstování řepky na EU. EU chce jen více energie z obnovitelných zdrojů. Pan Babiš si to vysvětlil po svém a rozšířil svůj byznys biopaliv z řepky. Bohužel mu to zase skoro 1/3 voličů uvěří,“ upozorňuje někdejší poslanec TOP 09 a starosta Bolatic Herbert Pavera.

Témata:  Andrej Babiš Mikuláš Peksa řepka olejka Agrofert

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.