reklama

Ani jejich výrobce možná momentálně netuší, kdy se podaří vrátit do letového provozu stroje Boeing 737 MAX. Letouny vyřadily dvě fatální nehody v Jávském moři a v Etiopii, při kterých dohromady zemřelo 346 lidí. Aby se zabránilo dalším problémům, byla letadla uzemněna, což však ovlivňuje nejen provoz leteckých společností, ale také cestovních kanceláří.

„Podle našich posledních odhadů nebude situace tak dramatická, jak vypadala v okamžiku, kdy došlo k rozhodnutí a uzemnění,“ říká pro EuroZprávy.cz místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR pro vnější vztahy Jan Papež. K uzemnění Boeingů 737 MAX došlo na území Evropské unie 12. března.

Podle Papeže může mít nastalá situace vliv na dovolenou u 80 tisíc klientů tuzemských cestovních kanceláří. Námi oslovená kancelář EXIM Tours, která se řadí mezi tři největší v ČR, disponuje vlastními odhady. „Počet klientů, kterých se změny dotknou jsou řádově tisícovky,“ uvedl pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí EXIM Tours Petr Kostka.

Jaké změny mohou čeští turisté očekávat? „Rušení letů je až to poslední. Vliv to bude mít především na letové řády a u některých klientů i na změnu odletových dnů,“ konstatuje místopředseda ACK Papež.

Změny i přes intenzivní jednání s aerolinkami Smartwings připouští i EXIM Tours. Některým úpravám v letovém řádu se kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX vyhnout nedokážou. „Tato situace se dotýká několika letů z moravských letišť. Klientům nabízíme změnu termínu zájezdu, v malé míře i změnu odletového letiště na Prahu,“ popisuje Kostka.

Konkrétně se změny týkají některých letů z Ostravy a Brna do Egypta a Varny, z moravskoslezské metropole pak také letů na řecký ostrov Kos. Asociace cestovních kanceláří ČR ústy svého místopředsedy konstatuje, že EXIM Tours i další společnosti mají na takové změny právo.

„V souvislostí s touto situací, kdy ani cestovní kancelář, ani dopravce, nemají možnost situaci ovlivnit, může cestovní kancelář změnit dobu nebo den cesty, může i zrušit celý zájezd. Klienti by měli situaci chápat, protože vše vzniklo především s ohledem na jejich bezpečnost,“ potvrdil Jan Papež pro EuroZprávy.cz.