Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus se pohádal s ODS. Padala dosti drsná slova

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bývalý prezident Václav Klaus vztyčil varovný prst. V rozhovoru označil předsedu ODS Petra Fialu za hlupáka a pohrozil návratem do politiky, který by se s největší pravděpodobností konal v barvách vznikající strany jeho syna. Zástupci ODS na jeho slova reagovali na sociálních sítích.

Boj o pozice mezi ODS a otcem a synem Klausovými započal ve chvíli, kdy parlamentní strana ze svých řad vyloučila Václava Klause mladšího. Fiala tehdy oběma vzkázal, že se „nenechá poučovat o tom, co je pravicové, protože oni už pravicoví nejsou“. Právě tímto a dalšími výroky se však dotkl bývalého prezidenta, který předevčírem poskytl rozhovor serveru Seznam Zprávy.

V něm bývalá hlava státu prohlásila, že jestli byl takový výrok míněn vážně, tak je Fiala „neskonale větší hlupák, darebák a podvodník, než si myslel“. Současný předseda ODS svedl podle jeho názoru stranu na naprosté scestí. Na závěr dokonce pohrozil návratem na scénu. „Jestli bude ještě někdy pronášet takové silácké výroky, hrozí, že se naštvu a do politiky vstoupím znovu,“ nechal se slyšet.

V současnosti se o tom hodně spekuluje, jelikož jeho syn připravuje po svém vyloučení z ODS vznik nové politické strany. Prakticky se řeší pouze to, jak moc aktivně v ní bude bývalý prezident působit. Občanští demokraté si však už nyní uvědomují, že si oba subjekty budou vzájemně konkurovat, proto se do Klause po rozhovoru pustili.

„Václav Klaus starší teď vzývá jakousi ‚normálnost v politice‛. Zároveň ale toho, kdo si ho dovolí politicky kritizovat, označí za darebáka, hlupáka a podvodníka. To je opravdu ta normálnost?“ ptal se na Twitteru poslanec Martin Baxa, kterým chtěla ODS původně nahradit Klause mladšího ve vedení sněmovního školského výboru.

Pod Baxovým příspěvkem reagovala i mediálně významná tvář občanských demokratů na regionální úrovni, starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. „Je to hulvát!“ nebral si bývalý bulvární novinář servítky. „To je ale drzost. Co si to, dědek, dovoluje?“ napsal Novotný pod jiným příspěvkem na stejné téma.

Je to hulvát!

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) 1. května 2019

Exprezidentem zmiňovaný předseda Fiala reagoval pouze prostřednictvím vysmátého emotikonu, čímž dal jasně najevo, že ho Klausova kritika netrápí.

Klaus mladší v posledních týdnech zintenzivnil přípravy vzniku nové politické strany. Mluví se o tom, že hodil laso další odpadlici z ODS, poslankyni Zuzaně Majerové Zahradníkové, zároveň začal přemýšlet nad názvem subjektu. O radu požádal i uživatele Facebooku, ale z ankety vzešla spíš řada kontroverzních či zábavných návrhů.

Témata:  Václav Klaus ODS Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy