Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívky, které zavraždily seniora, si odsedí 7,5 let. Žaloba žádala více

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil trest pro dvě dívky, které loni společně se svou zletilou kamarádkou brutálně zavraždily seniora v pražských Letňanech. Odsedí si tedy 7,5 roku. Žaloba žádala přísnější trest.

Trojice dívek zaútočila na muže (72) v jeho bytě loni v dubnu. Bylo jim tehdy 18, 17 a 16 let. Ačkoliv se na vraždě podílely stejnou měrou, dospělá Andrea Hrubá dostala výrazně vyšší trest - 15 let vězení. Mladistvým dívkám mohla justice uložit maximálně deset let odnětí svobody, ačkoliv na rozdíl od své starší kamarádky neprojevily nad činem žádnou lítost.

Dívky seniora kopaly a poté tloukly věcmi z jeho domácnosti. Následně ho pobodaly nožem a udusily dekou. Trojice vraždila v podstatě bezdůvodně a jen proto, že si s důchodcem nerozuměla.

Dozorující státní zástupkyně Jana Murínová pokládala tresty pro mladistvé dívky za příliš nízké, a proto rozsudek napadla u vrchního soudu. Ten jí nevyhověl.

Podle rozsudku se dívky kromě vraždy dopustily i obecného ohrožení. Při odchodu se totiž pokusily založit požár, aby zahladily stopy.

Stejně vysoké tresty - tedy 7,5 roku - potvrdil nedávno vrchní soud i dvěma hochům, kteří loni u pardubického vlakového nádraží brutálně ubili bezdomovce. Mladíci muže mimo jiné mučili nůžkami nebo jeho vlastní holí. Pokud by byli plnoletí, hrozilo by jim až doživotí.

Témata:  vražda soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy