reklama

V pátečním MF Dnes novináři Lukáš Valášek a Ondřej Leinert s odkazem na nejmenovaný zdroj uvedli, že si Úřad vlády měl vyžádat životopisy výrazných jmen českého právního světa. Konkrétně jsou zmíněny dvě jména, soudce Roman Kafka a advokát Stanislav Mečl. Oba popřeli, že by nějakou nabídku dostali.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová neplánuje Zemana nahradit, Zeman by však mohl sám chtít odejít na lukrativní post, spekuluje MF Dnes. Babiš popřel, že by Zemanovi nějaký takový post nabízel, uvádí iDNES.cz. Premiér řekl, že nerozhoduje o tom, kdo nahradí Zemana.

Babiš nechtěl komentovat, zdali je s Zemanovou prací spokojen. Uvedl, že nezná jeho práci a jeho názory zná jen z médií a proto to jej nemůže hodnotit.

Podle premiéra mu ředitelka Úřadu vlády potvrdila, že od jmenovaných osob nikdo životopis nežádal. V emailové reakci pro iDNES vytkl novinářům, že zveřejnila nepravdivou informaci a ani si ji neověřila na Úřadu vlády.

„Zásadně odmítám tvrzení v článku dnešní MF DNES,  že bychom žádali životopisy možných nástupců nejvyššího státního zástupce. Nežádali. Je to lež. Lukáš Valášek a Ondřej Leinert, nedodrželi jste ani základní novinářskou zásadu, ověřit si váš nezávislý důvěryhodný “zdroj”, napsal na svém Twitteru.

Pod jeho tweetem řada jeho odpůrců sarkasticky komentovala to, že MF Dnes spadá pod skupinu MAFRA, kterou koupil v roce 2015 Babišův Agrofert. „ Takhle politicky citlivou věc by si určitě dovolili!! Spíš jde asi o vyslaný jasný vztah, ne?,“ napsal bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, Svatopluk Němeček, kterého Babiš během jeho působení ve vládě často kritizoval.

„Kalí vodu,“ napsal bývalý bulvární novinář a současný starosta městské části Praha-Řeporyje, Pavel Novotný. „Nedodrželi zásadní novinářskou zásadu, nezavolali Andrejovi,“ ironicky komentoval Babišovo rozhořčení jeden uživatel.

„No teď to řídí Monika. Vyřiďte si to doma,“ narážel Pavel Šafr, šéfredaktor výrazně protibabišovského média Forum24 na skutečnost, že Agrofert a tedy i MF Dnes byl převeden kvůli jeho údajnému střetu zájmů do svěřenského fondu, na které dohlíží tříčlenná rada, jejíž členkou je i Babišova žena, Monika Babišová.

MF Dnes nicméně i v sobotním vydání spekuluje, kdo je favorit na místo nejvyššího státního zástupce. Deník tvrdí, že to je Kafka, který aktuálně působí jako kroměřížský okresní soudce.