Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pospíšil prská kvůli Zaorálkovi: Komu tím prospějete? Česku určitě ne!

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda zahraničního výboru sněmovny a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se chystá na cestu do Severní Koreji (KLDR), která je považovaná za nejtužší diktaturu světa. Cestu zkritizoval europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lubomír Zaorálek je jedním z mála politiků, kteří byli na oficiální návštěvě KLDR. Zemi navštívil před čtrnácti lety v roce 2005 a cestu by chtěl zopakovat. 

Jejím cílem je navázat na jednání Američanů v čele s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podle Zaorálka by mohlo dojít k následnému povolení poměrů v tvrdé diktatuře, a tak by rád Česku umetl cestičku. Zastupovat chce v zemi nejen Českou republiku, ale také Evropskou unii.

Vzhledem k tomu, že KLDR měla dobré vztahy s komunistickým režimem v Československu, dá se očekávat, že česká dalegace bude v zemi v rámci možností vítána.

Všichni politici však nemají pozitivní pohled na státní návštěvu v zemi, kde vládne diktatura, která má na svědomí řadu politických vražd. 

Jiří Pospíšil přirovnal cestu ke kontroverzní výpravě komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na ukrajinský Doněck. "Podobně jako Zdeněk Ondráček, který zavítal na pozvání do Doněcké lidové republiky, Lubomír Zaorálek zavítá na pozvání do KLDR. Nepředpokládám, že bude lobbovat za svobodu a propuštění politických vězňů. Nevím, komu tím pánové prospívají. České republice určitě ne," napsal na sociální sítě europoslanec Pospíšil.

Podobně jako Zdeněk Ondráček, který zavítal na pozvání do Doněcké lidové republiky, Lubomír Zaorálek zavítá na pozvání do KLDR. Nepředpokládám, že bude lobbovat za svobodu a propuštění politických vězňů.Nevím, komu tím pánové prospívají. České republice určitě ne.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) May 16, 2019

V Zaorálkově delegaci bude také poslankyně a bývala ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) s poslanci Martin Ratiborský (ANO) a Jaroslav Holík (SPD).

Témata:  Lubomír Zaorálek Jiří Pospíšil Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy