Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To je tedy kultura, tohle by se jinde nestalo! V Česku je zase dusno a může za to Babiš!

Jan Bartošek
Jan Bartošek
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Nejen Rakouskem ale takřka celou Evropou otřásl skandál vícekancléře rakouské vlády Stracheho, který musel odstoupit kvůli videu, kde chtěl za fiananční pdporu od Rusů doslova prodat svou zemi. Čeští politici situaci ihned srovnali s tuzemskou politickou kulturou.

Pravicový populista ze svobodné strany Rakouska a vícekancléř země Heinz-Christian Strache ve videonahrávce nabízel státní zakázky příbuzné ruského oligarchy výměnou za politickou podporu. Kauza bude mít vliv i na jiné strany svobodných, které působí i v dalších zemích včetně České republiky.

V Česku však zaujala předevší pohotovost rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který okamžitě zareagoval a oznámil, že v zemi bude potřeba připravit předčasné volby. Skandál totiž podle něj zdiskreditoval jeho vládu.

Politická krize ve Vídni vykazuje určitou podobnost s povolební krizí, která následovala po posledních volbách do Poslanecké směnovny ČR. Většina stran totiž považovala za problematické, aby ve vládě usedl trestně stíhaný politik Andrej Babiš (ANO). Ten však díky podpoře znovuzvoleného prezidneta Miloše Zemana ve vládě usedl.

Situace se jako vhodná ke srovnání alespoň jeví například europoslanci Pavlu Svobodovi (KDU-ČSL). "Srovnání Rakouska a Česka. Rakousko: 1. den: problém, 2. den: resignace, 3. den: vypsání nových voleb. Česko: 1. rok: problém, 2. rok: je to kampaň, 3. rok: je to kampaň," uvedl lidovecký politik na sociální síti.

Srovnání Rakouska a Česka. Rakousko: 1. den: problém, 2. den: resignace, 3. den: vypsání nových voleb. Česko: 1. rok: problém, 2. rok: je to kampaň, 3. rok: je to kampaň.

— Pavel Svoboda (@1PavelSvoboda) May 19, 2019

Podobný názor má i jeho stranický kolega a poslanec Jan Bartošek, který ocenil úroveň rakouské politické kultury. "Bravo. V Rakousku je vše v pořádku. Politik v případě skandálu odstupuje. Vláda ho nehájí v nekalostech. Tomu se říká politická kultura. Asi uděláme ve sněmovně nějaký KURZ!" napsal v reakci na kauzu na Twitteru Bartošek.

Čeští lidovci tak ocenili kolegy z rakouské lidové strany, kteří nedbali na svá vládní křesla a hodlají vyřešit vládní krizi novými volbami. 

Témata:  Andrej Babiš Sebastian Kurz Heinz-Christian Strache Jan Bartošek Pavel Svoboda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy