reklama

Přibližně stomilionová dotace na výrobní linku nebude proplacena evropskými fondy. Rozhodlo o tom Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (ANO), tudíž bude dotace proplacena ze státního rozpočtu ČR.

Proti dotaci se razantně postavila firma Rohlík.cz "ŘÍKÁME NE podezřelému toasťáku! Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací. Dokud se nevyvrátí podezření, STAHUJEME S OKAMŽITOU PLATNOSTÍ toastový chléb Penam z prodeje!" uvedlla firma k situaci na svém účtu na Twitteru.

Zástupci Agrofertu však na tom, že dostanou peníze ze státního rozpočtu nic špatného nevidí. "Dotace na toustovou linku byla v roce 2017 schválena naprosto v souladu se zákony a příslušnými pravidly. Nesouhlasíme s tím, že se jedná o něco nepoctivého či podezřelého," uvádí v oficiální reakci na záměr Rohlík.cz.

Dotaci dostali podle vyjádření firmy kvůli unikátnosti chleba, který linka připravuje. "Jde skutečně o inovativní výrobek bez konzervantů. Takové tousty nikdo jiný v ČR nevyrábí. Bohužel v tomto případě se někdo snaží dělat politiku přes tousty."

Jenže s unikátností chlebu z linky dotované státními penězi to není úplně jednocnačné. Podle pekárenského sdružení United Bakaries, která zavedla výrobu obdobného chleba bez konzervantů již před osmi lety, dotace pokřivuje trh jelikož konkurenční společnost nikdy obdobnou státní dotaci nedostala, i když zmiňovaný "unikátní" výrobek již dávno nabízí, jak uvedl mluvčí skupiny Jaroslav Pomp.

Přestože linka pravděpodobně nenabídne zcela jedinečný výrobek, navzdory tvrzení společnosti, ve svém prohlášení se Agrofert domnívá, že firma postupovala v souladu se zákonem a počká na verdikt Evropské komise.