Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace ve skutečnosti Babiše posilují? Analytik poukázal na zajímavou skutečnost

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Evropské volby mohou vést k předčasným volbám. Tvrdí to sociolog a analytik Jan Hermann v rozhovoru pro Info.cz. Podle něj demonstrace proti hnutí ANO a Andreji Babišovi pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii může vést k větší volební účasti a k tomu, že v nich získá větší vliv ANO.

Sociolog tvrdí, že výsledek voleb do Evropského parlamentu bude „symbolický“, pro obě strany. Pokud zvítězilo ANO, vedlo by k tomu ústupu demonstrantů, kteří by nedokázali udržet protestní odpor a museli by uznat jasné potvrzení síly ANO.

Pokud by však výrazně prohrálo ANO, mohlo by dojít k odstupu Babiše, což by dle Herzmanna mělo podobu uspořádání předčasných voleb. „ Ona by to byla symbolická ztráta. (ANO) by bylo oslabené, a chtělo by sáhnout pro politickou podporu. Protože při takové úrovni účasti, jaká bývá ve sněmovních volbách, by jistě neprohrálo,“ myslí si analytik.

Demonstrace mohou mít i ten efekt, že posílí poměrně velké jádro voličů hnutí ANO, což by se mohlo promítnout do větší účasti v evropských volbách. „  I tyto demonstrace ho upevňují. Lidé mají pocit, že Andreji Babišovi je ubližováno, že je potřeba ho bránit. Možná ty demonstrace povedou k tomu, že evropských voleb se zúčastní i ty příznivci ANO, který by jinak nepřišli, protože mají pocit, že je potřeba Babiše a ANO bránit,“ poukazuje Herzmann.

Podle analytika evropské volby nejpravděpodobněji povedou k tomu, že posílí jako hnutí ANO, tak vůči němu se vymezující, protestní strany. Důsledkem toho bude „větší exitace“, tj, větší pocit naléhavosti na obou stranách, které se promítnou i do dalších parlamentních voleb. Ty se budou v důsledku toto odehrávat v ještě vyhrocenější politické atmosféře, než se tomu dnes děje, varuje Herzmann.

Televize Seznam.cz upozorňuje, že ve volbách do Evropského parlamentu více profitují středopravicové strany, které mají vzdělanější voliče s větším zájmem o politiku a u kterých je tedy větší pravděpodobnost, že přijdou. Pokud by k volbám přišlo např. jen 15 % voličů, získalo by podle agentury Median ANO ani ne 22 % hlasů

Naopak ANO na nižší účasti voličů prodělává. Vládní hnutí to zažilo na vlastní kůži v minulých evropských, ale i např. v senátních, volbách. Podle některých volebních průzkumů by ale tentokrát se mu mohlo podařit zmobilizovat voliče a v evropských volbách vyhrát. Průzkum agentury CVVM odhaduje preference ANO až k 28 procentům.

Témata:  Milion chvilek pro demokracii Andrej Babiš Hnutí ANO evropské volby (2019)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy