reklama

Minář označil Babišovu odpověď za vyhýbavou. "Jenom potvrzuje, že se bojí a že nemá co říct. Místo jasné odpovědi na naše argumenty a požadavky odvádí pozornost, převádí problém do osobní roviny, vymlouvá se a vyhýbá se odpovědi," uvedl. Podle Mináře se Babiš pravděpodobně obává porážky v debatě, protože své kroky obhájit nedokáže.

Demonstranti tento týden protestovali na pražském Václavském náměstí, podle organizátorů se jich sešlo 50.000. Za týden se plánují demonstranti sejít v regionech, začátkem června opět v metropoli. Protest se tento týden konal už čtvrtý týden v řadě v reakci na jmenování Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti. Demonstranti požadují její demisi kvůli obavám o nezávislost justice v souvislosti s Babišovým stíháním v kauze Čapí hnízdo. Babiš i Benešová pochybnosti odmítají.

Babiš podle Mináře svou neochotou přijmout nabídku debatovat v televizi jen posiluje domněnku, že mu nejde o nezávislost justice, ale o získání vlivu nad svou kauzou. "Pokud premiér není schopen desítkám tisíc lidí normálně odpovědět a obhájit své kroky před celým národem, ať se potom nediví, že se do ulic vydává stále víc lidí," dodal. Doufá, že Babiš postoj změní.

Odmítl Babišův návrh, aby si založil politickou stranu či hnutí. "Nám dává legitimitu 350.000 lidí, kteří podepsali petici za slušného premiéra, a desítky tisíc lidí, kteří opakovaně naplňují náměstí po celé zemi a staví se za naše požadavky," uvedl. Minář připustil, že si s Babišem SMS vyměnil. "Nešlo však o žádné tzv. 'polovýhružky', ale o faktické informace. Vždy jsem ho s předstihem informoval, co požadujeme. A žádal jsem jej, aby nás začal brát vážně," konstatoval Minář.