Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roční přestávka od výuky? Starostové chtějí podpořit učitele nejen na platech

Školství
Školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zvýšit atraktivitu učitelství na základních, středních a mateřských školách navrhuje hnutí STAN zavedením možnosti až ročního studijního volna pro učitele jednou za deset let. Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, která se inspirovala u vysokých škol, dnes ve Sněmovně představila poslankyně STAN Věra Kovářová.

Novinka by podle Starostů měla začít platit od roku 2022 jako bonus ke zvýšení platů, jak ho prosazuje vláda. Ročně by vyšla na 1,5 miliardy korun.

Učitelé by zavedení volna (tzv. sabatiklu) měli využít k sebevzdělávání, například k výjezdu do zahraničí, studiu na pedagogických fakultách či práci ve firmách spojených s jejich profesí. "Institut funguje v celé řadě evropských zemí, osvědčil se ve vysokém školství, povede k tomu, že se zlepší i výuka na základních školách," uvedl senátor a končící rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Fakulty podle něj do té doby připraví kurzy, díky nimž si učitelé budou moct zvyšovat svou kvalifikaci a učit se novému.

"Nejedná se o dovolenou, ale volno od vyučování," zdůraznila Kovářová s tím, že učitelé by museli prokázat, jak volno využili. Připomenula, že podle průzkumů až pětina učitelů trpí příznaky vyhoření.

Pro novelu má hnutí STAN zatím podporu v klubu sociálních demokratů. K iniciativě se jako první vyjádří vláda.

Témata:  školství Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy