reklama

Sbírka byla směřována na pomoc lidí, kteří jsou zdravotně poztižení v důsledku zranění během proběhlých válek v Sýrii. Sbírky pořádal Shehadeh avšak s jiným účelem, o němž neinformoval lidi, kteří do nich přispěli.

Podle podezření českých policistů peníze vybrané ve sbírce posílal bývalý pražský imán organizaci Džabhat Fatah aš-Šám, což se překládá jako Fronta dobytí Sýrie a je považována za nástupnickou organizací an-Nusrá, sesterské organizace al-Káidy.

Jak mohl dojít k takovémuto tunelu ve financování sbírky? „On byl sólista a i tyto sbírky byly jeho vlastní aktivitou. Kdyby lidé, kteří mu přispívali, věděli, kde peníze skončí, určitě by byli proti,“ uvedl pro MF Dnes předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

 Shehadeh ve svém tvrzení uvedl, že peníze putovaly pro jednu ze znepřátelených stran syrského konfliktu. Jeho cílem bylo podpořit uskupení, které zabrání nastolení práva Šária.

Podporovatel syrských teroristů byl dopaden v roce 2017 v Jordánsku. Podle Policie měl kontakty také v Rakousku, kde fungoval jeho prostředník pro komunikaci s dalšími články organizace.