Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Grygar se rozpovídal o vyznamenání a toto vzkázal Čechům

Jiří Grygar (foto: Luděk Kovář, CC BY-SA 3.0)
Jiří Grygar (foto: Luděk Kovář, CC BY-SA 3.0)
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Známý popularizátor astronomie a astrofyzik Jiří Grygar se vzdal možnosti získat státní vyznamenání z od prezidenta Miloše Zemana. Čechům nyní vzkázal, aby se nesnažili opustit Evropskou unii. Byla by to prý státní i národní sebevražda.

Podle Grygara by Česko mělo energicky podporovat své členství v EU, bez ohledu na to, jak se rozhodnou v referendu Britové. "Pokud Britové z EU vystoupí, tak na to v mnoha směrech doplatí, a přirozeně to bude ztráta i pro ostatní členské státy EU," dodal.

Británie ale podle něj ty ztráty přežije, protože jde o evropskou mocnost a finanční pevnost, která má navíc výborné zázemí svých prvotřídních univerzit. "Na těch mimochodem studuje více cizinců než Britů, a Británie na tom průběžně silně vydělává," dodal pro Reflex.

Mrzí ho, že mnoho občanů vidí v EU jakéhosi poručníka a vůbec prý nechápe, že si svým "brbláním" a spíše kverulantstvím podřezávají větev, na které se nám ve skutečnosti tak dobře sedí. "Kam se totiž podíváme, tak vidíme blahodárný vliv evropských dotací, pokud jsme je ovšem dovedně nezašantročili a nevyplýtvali vlastní nestydatostí," podotkl.

Připomíná, že i politici dělají vše proto, aby nás důležité státy EU považovaly za černého pasažéra, který se jen levně veze, a vůbec ho nenapadne něco pro EU iniciativně udělat. "Nejsme přece ani protektorát ani kolonie EU; máme své zastoupení v orgánech a institucích EU, a naší ctižádostí by mělo být v této klíčově důležité instituci zazářit," tvrdí a dodává, že "pokud EU vlastní nesvorností opustíme, bude to státní a posléze i národní sebevražda."

Témata:  EU Jiří Grygar

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.