Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se obul do auditu evropské komise: Je vysoce nestandardní

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil návrh auditní zprávy Evropské komise ve věci jeho údajného střetu zájmů za vysoce nestandardní. V rozhovoru s ČTK označil za podivnou změnu argumentace proti prosincovému stanovisku právní služby EK, které argumentovalo evropským právem, zatímco auditní zpráva českým zákonem o střetu zájmů. Vadí mu i způsob doručení dokumentu. Premiér také uvedl, že Česko pošle k dokumentu odmítavé stanovisko. Věc podle něj není ve stadiu, kdy by Česko muselo vracet peníze.

"Celkově ten audit je v úplném rozporu s tím, co říkala Evropská komise v prosinci 2018, kde poukazovala na nějakou jejich vyhlášku a tvrdila, že jsem ve střetu zájmů," řekl Babiš.

"Teď Evropská komise změnila strategii a mluví o střetu zájmů v rámci svěřenského fondu. Na rozdíl od toho, co říkala minulý prosinec, řeší český zákon. A podle informací, které mám, ti lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency (International). Takže vysoce nestandardní audit," řekl Babiš.

Kritizoval i způsob doručení dokumentu českým úřadům. "Celý postup byl velice nestandardní. Bylo to velice nestandardně doručeno na naše zastoupení v Bruselu. Přišlo to bez průvodního dopisu, není to podepsaný audit, nejsou tam žádné lhůty k vyjádření," řekl. Vadí mu také, že se materiál, který by měl být neveřejný, dostal do médií.

Babiš také odmítl, že by Česko muselo vracet zhruba 450 milionů korun z evropských fondů, které na dotacích získal holding Agrofert, který premiér v únoru 2017 vložil do svěřenských fondů. "V tom auditu je napsáno, že předběžné závěry se mohou od konečných lišit," zdůraznil Babiš.

Připomněl také, že v minulosti se psalo o hrozící pokutě pro Česko kvůli možnému střetu zájmů v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) poslance Jaroslava Faltýnka (ANO). Původně hrozila pokuta až 22 milionů korun, nakonec ale EK loni v srpnu dospěla k jinému názoru. "Rok a půl se to vyšetřovalo, nakonec komise řekla, že se nemusí nic vracet, že je to v pořádku," řekl Babiš.

Premiér připomněl, že tuzemské úřady by během měsíce měly dostat českou verzi zprávy, která je zatím pouze v angličtině. Potom budou mít dva měsíce na vyjádření. " Naši čeští právníci mají úplně jiný názor než právníci Evropské komise. Nevím, jak oni mohou vůbec posuzovat české svěřenské fondy," řekl Babiš.

Tak @AndrejBabis se zproneveril. Na základě skoro 30-leté zkušenosti mohu říct, ze když už Komise použije takový jazyk, tak je to hodně silné kafé. Není to však jen jeho ostuda, ale příslušných orgánu státní správy a české politické reprezentace vůbec.

— Pavel Telička (@Telicka) 31. května 2019

Opět přitom odmítl, že by byl ve střetu zájmů. "Já jsem postupoval podle lex Babiš a na základě toho zákona jsem vložil firmu do svěřenských fondů. Já tu firmu neovládám, před pěti a půl roky jsem odešel z firmy, nemám s ní nic společného. Je to všechno vylhané a absolutně nepřijatelné. Za Českou republiku budeme dávat stanovisko, určitě to budeme odmítat, protože to není pravda," uzavřel premiér.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy