reklama

Evropská komise poslal do Prahy dlouho očekávanou zprávu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Podle zprávy k tomuto střetu zájmů skutečně dochází. Babiš to tvrdě odmítá. Závěr auditu je předběžný a česká strana má ještě možnost poslat připomínky.

O zprávě první informovaly Hospodářské noviny. 70 stránkový dokument mají k dispozici i ostatní média. Dostala se též do rukou ČT. „ Notičky z Bruselu dorazily! Právě je s kolegou pročítáme a kolaborujeme tak s cizí mocí,“ okomentovala Fridrichová na svém facebooku fotku, jak čte zprávu spolu s moderátorem Václavem Moravcem, který stejně jako ona bývá obviňován z toho, že „slouží Bruselu“.

Někteří diskutující na její ironickou hru přistoupili. „ Díky za Váš čas! Předpokládám, že to budete mít přeloženo rychleji, než vláda…,“ narážel jeden diskutují na skutečnost, že úřady budou zhruba měsíc čekat na to, až zpráva bude z angličtiny přeložena do češtiny a poté budou mít dva měsíce na odpověď. „ To je jen hra o čas od s. Bureše“ přisadil si další. Bureš je krycí jméno Babiše v seznamech spolupracovníků STB. Babiš tvrdí, že v nich byl veden bez jeho vědomí a souhlasu.

Někteří diskutující vzali sarkastický příspěvek zcela vážně. „ Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura - SPD tady máte důkaz !!! celou dobu to tvrdíte a teď se vlivem nechtěného zveřejnění sama Fridrichová doznala !! Kdy bude vlog ???!!! Tohle musí občané vědět,“ napsal jeden diskutující. „ Blbý je, že existuje dost lidí, kteří ten váš vtip nepochopí a budou to brát vážně. Stane se to "důkazem", že je ČT "zaprodaná" a placená EU a Sorosem a bůhvíkým ještě,“ povzdech si jiný.

Premiér Babiš za zprávou vidí mediální štvanici. Dokladem účelovosti zprávy mu je mimo jiné její mediální pokrytí. „ „Já jsem tu zprávu viděl vlastně až teď z médií, což mi přijde velice podivné, protože ta zpráva je důvěrná,“ řekl v sobotu Babiš serveru iDNES.cz, který patří pod společnost Agrofert převedenou Babišem do svěřenského fondu. Zpráva komise tvrdí, že i přes toto opatření Babiš Agrofert stále ovládá.

Podobně argumentovali i zastánci Babiše na profilu Fridrichové. „ Můžete mi vysvětlit, jak to, že vám dorazily notičky z Bruselu, když tato předběžná, důvěrná a nezávazná zpráva byla určena Ministerstvu financí a pro místní rozvoj? Hlavně, že vaše nezávislá firma už jede Antibabiš kampaň na plné obrátky. Dámo, dámo, že vás hanba nefackuje. Odmítám platit takovou neobjektivní novinářskou spodinu jako jste vy, Moravec aby u toho nechyběl,“ rozčilovala se jedna diskutující.

Podle zprávy je premiér po celé vládní působení ve střetu zájmů. Komise proto navrhuje vrátit 17, 49 milionu eur, tedy víc než 451 milionů korun. Z toho téměř 283 milionů korun představují dotace, které Babišovy firmy získaly po 9. únoru 2017, odkdy platí zpřísněná pravidla v českém zákoně o střetu zájmů (tzv. lex Babiš). Zbytek jsou dotace, které byly s vysokou chybovostí vypláceny firmě Agrofert za roky 2012 a 2018.