reklama

Demonstrace se podle agentur Reuters, DPA či APA zúčastnily desítky tisíc lidí, agentura AFP píše o zhruba stovce tisíc účastníků. Sami organizátoři akce odhadli počet lidí na Václavském náměstí na 120.000.

Vysoká účast činí podle agentury Reuters z dnešního protestu na Václavském náměstí "jednu z největších demonstrací od sametové revoluce, která ukončila komunistickou vládu v roce 1989". Agentura AFP označuje manifestaci dokonce za "největší za poslední desítky let". Německý list Süddeutsche Zeitung článek o demonstraci nadepsal titulkem "Václavské náměstí, o 30 let později", kterým rovněž odkázal na události z listopadu 1989. AFP připomněla, že demonstranti se sešli na místě, které je pro české dějiny vysoce symbolické.

Zahraniční média čtenáře informují o nedávno zveřejněném návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů českého premiéra i o obavách demonstrantů o nezávislost české justice, které vyvolalo jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Připomínají také, že Babiš, kterého například agentury AP označila za "populistického miliardáře", veškerá obvinění vehementně odmítá a dnes označil návrh auditní zprávy EK za útok na Českou republiku.