Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obce už nebudou moct zakázat pobyt na jejich území

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: czregion.cz

Praha – Senát dnes obcím vzal právo až na tři měsíce zakázat pobyt lidem, kteří by na jejich území opakovaně porušovali veřejný pořádek. A to i přes protesty některých senátorů, kteří poukazovali, že v praxi má tato pravomoc dobré výsledky.

Zastánci zákazu jeho zachování dnes v Senátu neprosadili. Nepomohlo jim ani varování, že obce tak budou připraveny o účinný nástroj postihu nepřizpůsobivých lidí. Zrušení zákazu navrhla vláda při úpravách přestupkového práva.

Kritici zákazu poukazovali na fakt, že se tento druh trestu, který se nelíbí třeba ochráncům lidských práv, už loni příliš nevyužíval. Podle obhájců tomu bylo proto, že tento „nástroj zafungoval dobře", jak uvedl například senátor a starosta Božího Daru Jan Horník.

Horní komora naopak v rámci nového zákona o odpovědnosti za přestupky doporučila na popud Radko Martínka (ČSSD) zrušit povinnost úřadů řešit nemajetkovou újmu způsobenou přestupky. Martínek argumentoval tím, že stanovení nemajetkové újmy je poměrně obtížná věc i pro soudy. Zákon se tak vrací Sněmovně k novému projednání.

Předpis má také zvýšit maximální výši pokuty v příkazním řízení ze 4000 korun na 10.000 korun. V příkazním řízení se přestupky projednávají v případě, pokud je nebylo možné vyřešit ve zkráceném blokovém řízení. Promlčecí doba u přestupků by navíc mohla být až tři roky.

Zákon o odpovědnosti za přestupky má také stanovit způsob jejich projednávání a ruší úpravy řešení přestupků v osmi desítkách dalších norem. Ruší i dvě vyhlášky o nákladech na přestupkové řízení. Norma podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) také upravuje narovnání mezi obviněným a poškozeným nebo správní trest zveřejněním rozhodnutí o přestupku.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky obce lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy