Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš politiku dělat neumí. Média se pustila do jeho problému s policejní reformou

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Koalice je již delší dobu v krizi, která vyvrcholila sporem o reorganizaci policie. Reformu včera nakonec ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal. Vládní roztžka podle komentářů v českých médiích ukázala, že vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš není politikem.

Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad strategií ČSSD v celé kauze. Chápe, že premiérská strana nechce v předvolebním čase ustupovat svému partnerovi, ale že předseda vlády přenechá veškerou iniciativu své stranické dvojce, ministrovi vnitra, "nechá si na nevýhodném tématu rozvrtat celou vládu a sám zmizí do Číny, to je unikum." "K jeho štěstí ale Andrej Babiš znovu prokázal, že raději štěká, než kouše, takže z výhodného bojiště už zase sám couvá," podotkl list.

Pro Milana Chovance to může znamenat příslib do budoucna, dovnitř strany se ukázal jako ten, kdo "umí" Andreje Babiše, míní komentátor serveru Echo24.cz. Andrej Babiš podle něj ukázal, že má v jednom ohledu pravdu - není politik. Nebo zatím ještě ne. "Být politikem totiž taky znamená zvládnout nějakou profesi, naučit se něco - například umění vést politický střet, vědět třeba, že hrozit něčím, co nejsem ochoten udělat se může nevyplatit. Předseda ANO projevil, že politiku dělat neumí," píše server.

Také podle Práva nerozpoznal vicepremiér, který se vidí příštím předsedou vlády, hranice svého reálného vlivu. Užitečně však prověřil rozhození karet ve vládním týmu. Podle listu se Babiš svou nedočkavostí a dvojakou hrou na opozici uvnitř vlády postupně stále víc dostává do izolace.

Podle Hospodářských novin rozjel Babiš výhrůžkou vypovězení koaliční smlouvy svoji dosud největší politickou hru. Jistě ale nečekal, že Chovanec podepíše vzdor Babišovým varováním, že v takovém případě z koalice odejde. "Hra nyní začala naplno a nikdo už ji nezastaví. Tím, kdo ji teď řídí, není Babiš. Proslulé šachové tempo, dynamiku hry, má na své straně ČSSD a Babiš bude těžko kontrovat," míní autor komentáře.

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 13:42

Putin nechce jednat, Západ by se proto měl ještě více snažit, tvrdí Itálie

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy