reklama

Prázdninové cesty mají podle BESIPu řadu úskalí, především nezvyklou délku trasy, neznámé silnice, odlišnosti v dopravních předpisech, proměnlivou náladu posádky, velké riziko dopravních kolon a oprav komunikací, snahu být v cíli co nejrychleji, i nahromadění únavy a stresu z návalu práce před dovolenou.

K tomu se navíc přidává zvýšený počet cyklistů, riziko nehod z únavy a nepozornosti, přecenění vlastních sil a schopností a řada dalších faktorů, které mohou cestu znepříjemnit.

„V průběhu prázdnin zemřelo na našich silnicích v roce 2017 101 osob a v roce 2018 119 lidí. Je tedy patrné, že loňské léto bylo tragičtější než rok předtím. Proto si BESIP připravil kampaň „Letní cesty“, která řidičům pomůže v plánování trasy. Intenzivně budeme připomínat také pravidla chování v dopravních omezeních – vytváření uličky pro záchranáře a střídavá jízda. Začátkem prázdnin spustíme kampaň zaměřenou speciálně na motorkáře,“ říká vedoucí samostatného oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Za nejrizikovější víkend považují odborníci 2. až 4. 8. 2019, kdy se jede Velká cena Moto GP v Brně, Velká cena Formule 1 v Maďarsku a navíc začíná druhý turnus dovolených v největších spolkových zemích v Německu a již pravidelně kolabuje doprava na hlavních tazích v Evropě.

Na komplikace se ale musí řidiči připravit po celou dobu prázdnin. "První je potkají již v Česku na D1, D2, I/3, I/38 a I/52. Další je zdrží v Rakousku ihned za hranicemi a kolem Štýrského Hradce, ve Slovinsku probíhají demoliční práce na starých nevyužívaných mýtnicích do poloviny prázdnin a dopravní omezení řidiče letos nemine ani v Chorvatsku kolem Rijeky," upozorňuje BESIP.

Dodává, že jadranská silnice mezi Koperem a Izolou je od roku 2017 trvale uzavřena a objízdná trasa vede přes silnici H6. Slovinský správce dálniční sítě ale už dostavěl chybějící část dálnice A4 mezi městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj mezi Slovinskem a Chorvatskem.

V Chorvatsku navíc ministerstvo dopravy ve spolupráci s policií zpřísnilo sankce za nejzávažnější přestupky. Jde hlavně o překročení maximální povolené rychlosti, nezastavení na červenou a telefonování při řízení bez hands-free sady.