reklama

"Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub," řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a "diktátu menšin" a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z unie odejít. "Být vlastencem vyžaduje především odvahu," poznamenal Okamura.

V projevu, který delegáti ocenili potleskem ve stoje, také zopakoval programové cíle hnutí. Patří k nim podpora tradiční rodiny, růst nižších důchodů nebo boj s lichvou. Okamura mluvil také o ukončení dotací "solárním baronům" nebo "politickým neziskovkám" a o ukončení státní podpory lidem odmítajícím pracovat.

Hnutí SPD chce podle Okamury také chránit ekonomické zájmy státu, síťová odvětví musí být podle něho pod kontrolou státu nebo obcí. Stát také musí podle Okamury garantovat třeba potravinovou a energetickou bezpečnost. Okamura zároveň odmítl tržní ekonomiku ovládanou nadnárodními společnostmi. "Globální tržní ekonomika je moderní formou imperialismu a kolonialismu," řekl.

Svoboda a přímá demokracie získala v květnových evropských volbách dva mandáty, podle místopředsedy hnutí Radima Fialy tím splnilo úkol. SPD podle Fialy poškodila "zrada" Lubomíra Volného, který s dalšími dvěma poslanci z hnutí odešel, jinak by SPD podle Fialy mohlo mít mandáty tři.

Okamura v souvislosti s krajskými volbami v příštím roce nabádal k rozvíjení práce v regionech, přislíbil podporu předsednictva.

Člen předsednictva SPD Radek Rozvoral, jenž mluvil o přímé demokracii a o obecném referendu, prohlásil, že Okamura je "alfou a omegou úspěchu hnutí", podobně je tomu podle Rozvorala i v případě Fialy.

Konferenci SPD zahájila česká hymna. Fiala v narážce na evropskou hymnu - Beethovenovu Ódu na radost - poznamenal, že SPD slouží Česku, nikoli EU, a proto v konferenčním sálu nebudou znít "úryvky vážné hudby jako v Evropském parlamentu".