Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O reformu policie vůbec nešlo, snad to společnost prokoukla, říká Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tématem vládní krize v posledních dnech vůbec nebyla reforma policie, řekl dnes ČTK bývalý prezident Václav Klaus. Šlo podle něj o ostrý politický souboj, ve kterém prozatím zvítězili ti, kdo usilují o zachování polistopadového politického demokratického parlamentního režimu.

Hnutí ANO v posledních dnech hrozilo vypovězením koaliční smlouvy, pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) schválí plány vedení policie na reorganizace sboru. Vadilo mu hlavně sloučení protikorupčního útvaru a útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Chovanec reformu ve středu podepsal, ANO nakonec smlouvu nevypovědělo, ale chce jednat o jejích změnách.

O reformu policie však ve sporu podle Klause nešlo. "Tématem je ostrý politický souboj mezi zastánci takzvané velké protikorupční revoluce, která změnila naši zemi před třemi lety, s těmi, kteří se pořád dožadují toho, abychom žili ve světě polistopadového politického demokratického parlamentního režimu," řekl.

Klaus doufá, že veřejnost "prokoukla", že šlo pouze o tvrdou politickou hru, ve které padlo zatím jen etapové vítězství. "Ale ten Závod míru se jede na 15 etap, takže uvidíme, jak to dopadne dál," řekl. Výhru nepřipsal ČSSD. "Já si myslím, že to bylo etapové vítězství nás, kteří si přejeme, aby byl zachován polistopadový charakter naší země," uvedl.

 

Témata:  Václav Klaus vláda Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy