reklama

Klaus už byl v minulosti podle svých slov osloven kvůli tomu, zda by nějaké evropské uskupení nebylo možné zastřešit z Prahy. "Nějak jsme to nechali vyšumět, trošku jsem nepokročil já v tom dál," řekl Klaus ČTK. Organizace by se podle něj měla jmenovat Alternativa pro Evropu (AFE).

Členské strany AFE by si podle Klause nechaly svá místní specifika, ale shodly by se na kritice Evropské unie. "Čas pro AFE nastává, zraje," řekl Klaus. Zjednodušeně jsou podle něj tyto strany "alternativou vůči všem", zejména by se však měly utkat s "europeismem". Ten se vyznačuje tím, že podporuje evropskou integraci, sociální a zelené smýšlení, otázky genderu, feminismu a multikulturalismu, vysvětlil Klaus.

Odmítl však, že by jeho institut přímo podporoval hnutí Alternativa pro ČR, které vzniká v okruhu členů bývalého Bloku proti islámu. "My jsme ani slovíčkem nedali žádné kývnutí na seskupení lidí, kteří si před časem toto slovo chtěli ukrást a vytvořit si u nás politickou stranu," řekl. O uskupení měsíc neslyšel ani slovo, dodal.

Vznik nějaké alternativy k dnešním stranám v ČR je ale podle Klause nutný. "To stoprocentně. Název alternativa je chytlavý, zajímavý, srozumitelný, každému vysvětlitelný, to se nám také samozřejmě líbí i proto, že se angažuji v souvislosti s německou AfD," uvedl. 

Můj vztah k ODS je nulový

Klaus v roce 1991 spoluzakládal Občanskou demokratickou stranu (ODS), později ji opustil. Její současnou politiku často kritizuje. "Říkám to nerad, ale můj vztah k dnešní ODS je fakticky nulový. Myslím, že je to třeba takhle nazvat," řekl. Dodal, že k řadě dnešních členů ODS má pozitivní vztah a oni k němu, strana je ale podle něj již zcela někde jinde. Například její boj s Ruskem označil za dětinský.

Dostává podle svých slov řadu dopisů, které ho vyzývají k pomoci straně. Některé podle něj znějí až výhružně, že nemá právo na to, aby se politicky neangažoval.

Klaus je přesvědčen, že pravice má neskonale těžší život než levice. "Protože mnozí lidé levice nechtějí od rána do noci pracovat ve svých byznysech a plně se tomu věnovat, proto se rádi vrhají do politiky, to je pro ně daleko snadnější život," poznamenal.

České pravicové strany by podle něj, aby uspěly, musely nastolit pozitivní program, který by českou veřejnost oslovil. "Oni by musely získat charismatické, zřetelné politické lídry, kteří by mohly tu veřejnost oslovit. Bez toho nic takového není možné. Já nevidím ani jedno, ani druhé," řekl Klaus. Pozitivní program by se měl projevovat v každé aktivitě a vystoupení strany, v tahu na branku. "Ta branka musí být naznačena, vidět. Vůbec nic takového netuším, necítím, nevnímám v ODS," dodal.