reklama

Vedoucí diplomatických misí ze 16 zemí také podepsali společné prohlášení, ve kterém vyjádřili podporu lidským právům a základním svobodám leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBTI).

"Máme za to, že různorodost je pro svět přínosem. O zkvalitnění institucionální ochrany před diskriminací se zasazujeme i za hranicemi našich států, usilujeme o odstraňování nebo změnu diskriminačních zákonů, praxí a postojů a o snižování násilí a obtěžování založeného na diskriminaci," stojí v prohlášení podepsaném velvyslanci Albánie, Dánska, Finska, Francie, Izraele, Kypru, Mexika, Nizozemska, Rakouska, Řecka, Británie, Španělska, Švédska, Švýcarska, USA a kanadským chargé d’affaires.

Letošní devátý ročník Prague Pride se uskuteční od 5. do 11. srpna, návštěvníci festivalu si budou moci vybrat ze zhruba 140 akcí. Týdenní přehlídka vyvrcholí tradičně sobotním karnevalovým pochodem centrem Prahy. Letos poprvé bude po dobu festivalu nasvícena v duhových barvách Petřínská rozhledna a pražský magistrát na své budově oficiálně vyvěsí duhovou vlajku. Ke stejnému kroku se chystají i ambasády.

Při pochodu 10. srpna, na kterém očekávají organizátoři 30.000 účastníků, plánují zaměstnanci ambasád společně pochodovat, aby demonstrovali jednotu a solidaritu pražské diplomatické komunity s lidskými právy sexuálních menšin, uvedli.

"Chceme, aby všichni měli stejnou možnost participovat na fungování naší společnosti. Děláme to proto, že inkluzivní a tolerantní společnost je mírumilovnější a blahobytnější," stojí v prohlášení.