Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hřib podpořil Prague Pride: Chce manželství pro gaye, dal vyvěsit duhovou vlajku

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vedení pražského magistrátu dnes podpořilo festival Prague Pride vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice. Zároveň na dnešní tiskové konferenci kritizovalo, že v České republice nemohou stejnopohlavní páry uzavírat sňatky.

Festival k přiblížení života leseb, gayů, bisexuálů a transexuálů (LGBT) se v hlavním městě koná letos podeváté. Začíná dnes v podvečer koncertem na Střeleckém ostrově, vyvrcholí v sobotu karnevalovým pochodem. Na jeho počet bude o víkendu duhově nasvícena Petřínská rozhledna.

"Je potřeba se zasadit o to, aby všichni měli stejná práva a příležitosti a nebyli diskriminováni pro svou sexuální orientaci," uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Páry stejného pohlaví by podle něj měly mít možnost uzavírat manželství se všemi právními důsledky. Dodal, že festival vnímá jako vyjádření respektu a solidarity k sexuálním menšinám v zemích, kde jsou jejich práva tvrdě potlačována.

"Pride je oslava toho, že všichni můžeme být sami sebou. Teprve tehdy se v nás mohou rozvinout všechny schopnosti a potenciál, který máme. A to je to největší bohatství, které můžeme mít, " uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové je vyvěšení vlajky na Nové radnici sice symbolickým, ale pro LGBT komunitu významným gestem.

Letošní festival nabídne přes 140 akcí. Připomene také 50 let od velké policejní razie v gay klubu v New Yorku. S organizaci Život 90 připravili organizátoři bohatý program i pro starší generaci LGBT komunity.

Loni na festival podle pořadatelů přišlo přes 90.000 návštěvníků.

Témata:  Praha homosexuálové Prague Pride Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy