Řím - Kolem bezlepkové diety, která je dnes velmi populární, panuje mnoho zmatků. Odpovědi na nejpalčivější otázky přináší italský list Corriere della Sera.
Bezlepková strava je dnes velký byznys, který jen ve Spojených státech v posledních dvou letech vzrostl o 136 procent, tedy mnohem více než případy celiakie. Stejný trend lze pozorovat i v Itálii.
Bezlepkovou dietu drží i celebrity, například Gwyneth Paltrowová, Victoria Beckhamová, ale i Rachel Weiszová, Russell Crowe a Elisabetta Canalisová. Ti zdůrazňují, že dieta bez lepku je zdravá a hubne se po ní. Ale je tomu skutečně tak?
Trochu jasno do toho vnesla expertka na gastroenterologii z Kolumbijské univerzity Norelle Reillyová, která ve své analýze publikované v časopise Journal Pediatrics vyvrací mýty kolem bezlepkových potravin. "Jednou z hlavních chyb je domnívat se, že bezlepková dieta je zdraví prospěšná a nemá žádné nevýhody," píše expertka.
Dodržování bezlepkové výživy musí sledovat dietolog, který zajistí, aby dieta obsahovala vše nezbytné pro naše zdraví. Navíc produkty bez lepku často obsahují více cukrů a tuků. Hrozí tedy nebezpečí zvyšování hmotnosti, obezity, metabolického syndromu a inzulinové rezistence. Bezlepková dieta může vyvolat nedostatek vitaminů skupiny B, kyseliny listové a železa. Konečně tato dieta bez dostatečné diverzifikace vystavuje organismus větším dávkám toxických látek, jako je arzen (přítomný zejména v rýži) nebo rtuť.
Další mýtus: mnozí věří, že je lepek toxický, a tedy zdraví škodlivý. Ve skutečnosti četné studie ukazují opak: lepek je bezpečná látka, což neplatí jen pro osoby s celiakií. Neexistují důkazy, že nadměrná konzumace lepku by mohla vést k celiakii.
V posledních letech se hodně diskutuje o vhodnosti lepku u dětí. Četní specialisté doporučují vynechat jej v prvním roce života, další radí, aby jej děti konzumovaly brzy, již kolem čtyř měsíců. Podle analýzy Reillyové se však zdá, že časná ani pozdější konzumace lepku riziko vzniku celiakie nijak neovlivňuje.
"Strava bez lepku sama o sobě vedlejší účinky nemá, nedělá ani dobře, ani špatně," vysvětluje doktor Luca Elli z Centra pro prevenci a diagnózu celiakie z milánské polikliniky. "Rozhodně se po ní nehubne, jak mnozí věří. Nejsou žádné vědecky podložené důvody, které by ospravedlňovaly vynechání lepku u osob, které netrpí celiakií a netrpí citlivostí na lepek."
"Člověk se může rozhodnout lepek nejíst, ale pak je velmi důležitá volba potravin, které jej nahrazují, protože na tom závisí kalorický přísun a vyváženost stravy. Je jasné, že když místo talíře těstovin spořádám kilo pancetty, nejen že ztloustnu, ale začnu mít i vážné zdravotní problémy," uvádí doktor Luca Elli.
Témata: hubnutí, zdraví, nadváha, celiakie, ženy
Související
30. dubna 2020 8:05
6. dubna 2020 8:23
26. února 2020 15:03
10. ledna 2020 10:48
27. prosince 2019 19:55
20. října 2019 16:12