Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit nebude mít na ČR zásadní vliv, řekl Babiš. Kalousek se k referendu vyjádřil po svém...

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Pokud se Britové v referendu 23. června rozhodnou pro odchod z EU, česká ekonomika nějaké zásadní negativní dopady nepocítí. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Kdyby se to i stalo, tak si nemyslím, že to na nás bude mít nějaký zásadní vliv," řekl Babiš na otázku na dopady případného brexitu. Nynější ekonomický růst je podle něj zásluhou současné vlády. "Zásadní pro nás je, jak se daří Německu, a Německu se daří skvěle," doplnil.

Šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest v tomto týdnu ale varoval, že odchod Británie z EU by dlouhodobě mohl způsobit pokles německého hrubého domácího produktu až o tři procenta.

Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy dopady brexitu nemůže odhadovat žádný zodpovědný politik. Po případném vystoupení Británie z EU bude následovat několikaleté vyjednávání, uvedl.

Dopady možného odchodu z Británie očekává spíš menší předseda KSČM Vojtěch Filip. Je to podle něj dáno vícesměrovostí české ekonomiky, která míří nejen do EU, ale i na východ a do Afriky.

Podle Miroslava Kalouska by měl brexit pro Česko "jen samé minusy". "U nás si brexit může přát jen blázen nebo putinovec," uvedl dnes na twitteru.

Témata:  Andrej Babiš Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy