Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorilí sameček z pražské Zoo dostal jméno. Pokřtila ho Lucie Bílá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ZOO Praha

Praha - Gorilí sameček z pražské zoo dnes dostal jméno Ajabu, což ve svahilštině znamená zázrak. Slavnostně ho pokřtila zpěvačka Lucie Bílá a několik dalších hostů.

Součástí akce byla i oslava 25. narozenin jeho matky, samice Shindy. "Ajabu znamená zázrak. Myslím, že všichni se na něm shodli, protože jsme ztráceli víru v to, že Shinda nakonec zabřezne a mládě donosí. Mládě se má velice dobře, zatím toho ale moc neprožilo. V podstatě se rozkoukává kolem sebe, ale z bezpečné náruči či zad Shindy," řekl kurátor chovu primátů Vít Lukáš. Ajabu prý dobře roste, tmavne mu srst a je jedlík.

Návrh na jméno mláděte poslalo na 3800 lidí. Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské zoo 23. dubna. Ošetřovatelé přitom netušili, že Shinda potomka vůbec čeká.

ZOO Praha chová gorily nížinné od roku 1963, kdy získala samce Titana. V současnosti obývají Pavilon goril kromě Shindy ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. S dospělými zvířaty žijí ještě dvě mláďata - sourozenci Kiburi a Nuru. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu zemřela.

Témata:  Zoo Praha opice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy