Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta promluvil o likvidaci ÚOOZ

Robert Šlachta
Robert Šlachta
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta tvrdí, že je protimafiánský útvar likvidován kvůli vyšetřování kauzy úniků z policejních spisů. Důkazy pro svá slova nicméně nemá.

"Je to velká akce, ale bude ještě několik měsíců trvat, než policie zjistí, co dokumenty a odposlechy vlastně ukazují a kam až dosáhneme," řekl týdeníku Respekt k vyšetřování policejních úniků Šlachta.

"Reorganizace se dělá v posledních týdnech, údajně začala den po operaci Gáborík. Utajeně před policisty i státními zástupci - a strašně se s ní spěchá, jednotky mají být spojeny už za dva týdny," dodal.

Bývalý policista Igor Gáborík je podle médií jedním ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení, dalšími dvěma jsou detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub a bývalý středočeský celník Pavel Šíma. Vyšetřování bylo loni delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Respekt píše, že podle informací pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové obdržela GIBS v posledních třech letech 33 podnětů k prošetření úniku informací z protikorupční policie, inspekce ale nedokázala rozkrýt ani jeden podnět a u více než poloviny ani nezahájila práci.

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube spojitost reorganizace s případem úniků odmítl. "Nad tou reformou přemýšlím od loňského roku, teď máme na ni všechno, dost peněz, lidí i podmínky," řekl Respektu. "Taková reforma není na debatu desítek podřízených a my se prostě rozhodli ji udělat jen s odborníky tady na prezidiu," odpověděl na otázku, proč nebyly změny předem probrány se Šlachtou.

Témata:  Robert Šlachta ÚOOZ Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy