Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi vtip nevyšel. Někteří ho nepochopili a ostře zareagovali

Současný ministr financí Andrej Babiš
Současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš není vicepremiér, i když jím ve skutečnosti je. On se ale tituluje pouze jako ministr financí. Analytický web Demagog.cz mu ale jeho nadsázku pořádně osladil.

"Nejsem vicepremiér, jsem ministr financí. Jenom na papíře. Já jsem ten post nikdy nedělal, jenom jednou, když pan premiér nechtěl jít na tiskovku k OKD, tak jsem byl vicepremiér, jinak jsem nedostal šanci," uvedl pro DVTV Babiš.

Demagog.cz ale v rozboru Babišových odpovědí označil tu výše uvedenou za nepravdivou. "Andrej Babiš byl prezidentem republiky v souladu s článkem 68 Ústavy České republiky jmenován 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí 29. ledna 2014. Tuto skutečnost dokládá i samotný web Babišova resortu, který jej jako vicepremiéra také uvádí," píše v odůvodnění.

To se ale Babišovi nelíbí. Podle něj jde pouze o vtip a nadsázku, kterou Demagog nepochopil. "Tady někdo z Demagog.CZ nepochopil vtip. Jasně, že jsem vicepremiér, ale udělal jsem vtip, že nejsem. Bylo to v plné Lucerně, bylo to DVTV, byla to nadsázka. Show pro diváky. Myslím, že to je vidět i na záznamu, že se snažím pana Martin Veselovský trošku poškádlit. Aspoň tedy s kým jsem se bavil, ten to pochopil," reagoval na sociální síti.

Další výroky ministra financí ale už s nadsázkou myšleny nebyly. "ČSSD ovládla policii, mají BISku, GIBS, rozvědku," uvedl například vicepremiér. Demagog ale tvrdí, že na základě zákonných ustanovení a momentálního zastoupení ve vládě, Parlamentu a ve výborech Poslanecké sněmovny nelze říci, že by ČSSD ovládla Policii ČR, BIS, GIBS či ÚZSI. Výrok je tedy nepravdivý.

I přesto má jeho vystoupení poměrně dobré skóre. Z 27 hodnocených výroků zazněly pouze 4 nepravdivé a 13 pravdivých. Zbytek je zavádějící nebo neověřitelný.

Témata:  Andrej Babiš demagog.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy