Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž (25) přepadl banku a směnárnu. Odsedí si 8,5 roku

Atrapa zbraně, ilustrační foto
Atrapa zbraně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Olomouc - Lukáš Špánik (25) si odpyká 8,5 roku za loupežné přepadení rakouské banky a české směnárny, trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

První přepadení se odehrálo na začátku října 2014 v Petrovicích v okrese Ústí nad Labem. Na pracovnici směnárny vytáhl atrapu střelné zbraně a záměrně zkomolenou češtinou po ní chtěl peníze. Když to žena odmítla a po zbrani se ohnala, výstražně vystřelil do stropu a nakonec utekl s nepořízenou.

O dva týdny později v Rakousku přepadl banku. Nejprve si nechal proměnit bankovku a poté vytáhl plynovou pistoli. Přelezl překážku, dal pistol úředníkovi k hlavě a donutil jej otevřít trezor, odkud odcizil zhruba 3,7 milionu korun v eurech. Poté muži zbraň přiložil na čelo a vystřelil. Způsobil mu popáleninu, úředníka zásah poznamenal především psychicky. "Bylo to nesmyslné, nepochopitelné a neuvěřitelně brutální. Ani obžalovaný nedokázal vysvětlit, proč na něj tak zaútočil," popsal předseda senátu Vilém Ravek.

Mladíkovi původně hrozilo za loupež pět až 12 let, u soudu se domáhal nižšího trestu. "Jsem si vědom, že jsem udělal chybu. Byl jsem v tíživé finanční situaci, byl jsem závislý na automatech a hazardních hrách, dostal jsem se do dluhů. Nechtěl jsem ublížit muži," hájil se Špánik.

"Trest mu byl ukládán v rámci sazby pět až 12 let. Trest v polovině trestní sazby nelze považovat za nepřiměřeně přísný," uvedl Ravek. Poukázal na to, že mladík nebyl sice dosud trestán, řádný život však před touto trestnou činností nevedl. Podle soudu muž podobnou trestnou činnost již dříve páchal také v Polsku a Německu, stíhán je také na Slovensku.

Témata:  loupež přepadení soudy zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy