Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš pod palbou novinářské kritiky. Kauza se dostává do osobní roviny

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Kauza reorganizace elitních policejních složek se přenáší do osobní roviny. Rozbuškou byly nedělní Otázky Václava Moravce, po kterých Andrej Babiš schytal notnou dávku kritiky, mimo jiné i od novinářů Pavla Šafra či Jaroslava Kmenty.

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš dorazil do Otázek Václava Moravce, které se ale změnily v hádky a překřikování. Moderátora Václava Moravce totiž Babiš obvinil že lže, uráží jeho ženu a že Moravec dostal úkol, aby ho zase "popravil".

Moravec oponoval, že úkolem médií je předkládat fakta a hledat odpovědi. "Vy mi neodpovídáte na otázky, pane vicepremiére," řekl poté, co se Babiš opakovaně ohrazoval, že mu skáče do řeči. Brzy však následovala další roztržka, a to poté, co Česká televize poukázala na to, že Babiš chodil na narozeniny bývalého prezidenta Václava Klause a zná se s lobbistou Ivo Rittigem. "My jsme samozřejmě jako podnikatelé tady museli bohužel s nimi nějak žít," připustil Babiš. 

"Pro pořádek, známe se s Andrejem 21 let a možná by nebylo marné se potkat třeba u Moravce," komentoval na twitteru diskusi lobbista Rittig, zatímco Babiš na sociální síti uvedl, že Otázky Václava Moravce byly dnes zase "totálně v režii Národní Prokorupční Fronty".

Na Babišovu známost v osobě Rittiga zareagoval pro EuroZprávy.cz známý novinář Jaroslav Kmenta, který podotkl, že je zajímavé, že se lobbista s Babišem zná už 21 let. "Když to spočítáme, tak jsme někde kolem roku 1995. Co mohli mít tito dva už tehdy společného? Vždyť Babiš byl v té době nevýznamný podnikatel v zemědělství, který se specializoval na obchod s průmyslovými hnojivy? Kladu si tedy otázku, zda Babiš nevyužíval klientelistickou síť pozdějších kmotrů také, a to už v devadesátých letech? Rittig na můj přímý dotaz s jistou mírou nadsázky odpověděl, že „ho Babiš nezbavil mlčenlivosti". Babiš nijak nereagoval," uvedl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Šaškárna nebo promyšlený plán?

Kmenta také uvedl, že co se týče ÚOOZ a Babiše, tak vše začalo vraždou kmotra Františka Mrázka v roce 2006. "Policie v této souvislosti prověřovala i vztahy Mrázka v byznysu a odposlouchávala také Andreje Babiše. V ÚOOZ měl kontakty s Babišem na starosti detektiv Marek Foglar. Babiš se s ním scházel a zřejmě mezi nimi zafungovala jakási „chemie". Pak už se nebavili jen o kauzách spojených se Setuzou a Mrázkem, ale také o novodobých kmotrech spojených s ODS – Janouškem, Rittigem. Babiš odmítá, že by s policisty byl v nějakém častém kontaktu a velmi to bagatelizuje, ale já si myslím, že právě tam můžeme hledat prazačátky kauzy Nagyová a takzvaných modrých kmotrů... Marek Foglar byl hnací motor těchto kauz," sdělil serveru EuroZprávy.cz.

Reorganizaci je podle něj možné vnímat jako akutní politický prostředek ČSSD k tomu, aby minimalizovala mocenský vliv Andreje Babiše v bezpečnostních složkách státu. "Jde o to, že ÚOOZ pod vedením Šlachty dlouhodobě pracuje na kauzách, které víceméně odkrývají lumpárny všech ostatních – jen ne Babiše a jemu nakloněných přátel. Z toho plyne obava ČSSD, že ÚOOZ Babišovu hnutí pomůže – byť nepřímo – v příští volební kampani," dodal Kmenta.

I další novináři ale nenechali Babišovo vystoupení bez odezvy. Pavel Šafr  na sociální síti podotkl, že "Andrej Babiš je po té šaškárně, co vyvolal, výrazně oslabený. Jen tak dál." Právě Šafr má přitom k Babišovi velmi blízko. Podal totiž loni v květnu na Babiše žalobu na ochranu osobnosti za to, že ho ministr opakovaně veřejně označil za „psychopata" a „parchanta", mimo jiné v pořadu Interview ČT24. 

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Kmenta Pavel Šafr

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy