Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští policisté odjeli do Makedonie střežit hranici s Řeckem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Už potřetí vyjíždí čeští policisté pomoci svým kolegům do Makedonie. Čtyřicítka strážníků bude střežit zelenou hranici s Řeckem kvůli migrační krizi.

Čeští policisté byli naposledy v balkánské zemi před měsícem a půl, uvedl ekonomický náměstek policejního prezidenta Petr Petřík. Jejich mise potrvá do 1. srpna.

Ještě nedávno se na řecké straně hranice nacházel největší provizorní příhraniční tábor Idomeni, kde žily ve špatných hygienických podmínkách tisíce lidí. Řecko tento tábor nechalo v květnu vyklidit. „Nátlak na nelegální přechod hranice je zmenšený, ale to neznamená, že krize už není," řekl ČTK makedonský velvyslanec v Praze Paskal Stojcheski.

Policejní služba v balkánské zemi vypadá tak, že s makedonským policistou vždy hlídkují dva kolegové z Česka. Policisté se budou pohybovat zejména v okolí města Gevgelija ležícího u hranic s Řeckem.

Podle Stojcheskiho je však potřeba hranici dál pozorně hlídat. Makedonie podle něj kvůli migrační krizi nepodporuje jen Česko, ale třeba i Slovinsko, Maďarsko, Slovensko, Chorvatsko či Srbsko. Makedonská strana je podle něj se spolupráci s českými policisty spokojena.

Za českou policii na misi odjeli hlavně členové pořádkových jednotek, kteří podle Petříka nemuseli projít speciálním výcvikem a mají pouze standardní vybavení. V rámci pomoci při migrační krizi odjeli policisté na devátou zahraniční misi. Od konce loňského roku působili Řecku, Slovinsku nebo Maďarsku.

Témata:  Policie ČR Makedonie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy