Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní objev: Muž v pozůstalosti svého dědečka našel deník Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Korzo

Praha - Hotový poklad objevil David Dušek v pozůstalosti svého dědečka známého spisovatele a překladatele Zdeňka Urbánka. Ošuntělý diář s logem Mototechny ukrýval unikátní zápisy bývalého prezidenta Václava Havla z pětiměsíčního pobytu ve vyšetřovací vazbě v ruzyňské věznici, kde exprezident skončil po podpisu Charty 77.

„Chvilku jsem si myslel, že je to dědečkův diář, oni měli s Václavem hodně podobné písmo," vzpomíná pro Lidové noviny Dušek. Jeho dědečka pojilo s Havlem dlouholeté přátelství. Není tedy překvapivé, že mu věnoval tak osobní poznámky z nelehkého životního období.

V deníku jsou zaneseny záznamy, úvahy, krátká hesla a seznamy, které zejména byly pro Václava Havla jistým druhem duševní očisty. Pro Havla to byl určitý způsob obrany před prostředím, v němž se ocitl. Seznamy toho, co má udělat, nebo co bude muset zařídit, až bude na svobodě, ukazují bývalého prezidenta v méně známé poloze člověka až pedantky lpícího na tom, aby věci měly svůj řád.

Kromě soupisů každodenních maličkostí jsou deníku i úvahy a plány, v nichž lze nalézt zárodky budoucích her. Dušek plánuje jeho zveřejnění ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla letos v říjnu v rámci Oslav jeho nedožitých osmdesátin.

Témata:  Václav Havel

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy