Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes tu nemáme uprchlíky, a zítra? Vše může být jinak, varuje Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Někdejší prezident a ekonom Václav Klaus pro švýcarský server LaPravda.ch promluvil stále trvající uprchlické krizi. Varuje, že to, že dnes v Česku uprchlíci nejsou, neznamená, že zde nemohou být zítra.

Klaus sice přiznává, že Česká republika zatím byla ušetřena velké migrační vlny, to prý ale brzy může být úplně jinak. „Může se to změnit velmi snadno. Protože přes tisíc existujících odlišností je ekonomická, společenská i kulturní vyspělost České republiky velmi srovnatelná se zeměmi, kam migranti masově chodí," vysvětluje.

Entretien avec Václav Klaus (sous-titres français) by LaPravdaCH

Podle něj sem zatím tolik nechodí, protože jméno Česká republika neznají. Kdyby však z německých měst přišly do těch českých, zjistili by podle něj, že odlišnosti jsou minimální. „Takže si myslím, že se to brzy překlopí. Ale co považuji za škodlivější – ta ničivá síla této migrace působí i v přenesenějším slova smyslu. Protože už teď ta migrace ničí Evropu a spolu s tím i Českou republiku. To dává prostor Evropské unii, aby diktovala zemím věci, které by si před časem v žádném případě diktovat nedovolila. A to už celou Evropu přeměnilo – a to se nás dotýká dnes a denně," varuje někdejší prezident.

Novináři se jej také ptali, co si myslí o nápadu přicházejícímu ze Švýcarska, podle kterého by země nepřijímala další uprchlíky, ale řídila by tábory přímo v místech konfliktu. „To jsou podle mě konstruktivistické návrhy, které si nedovedu představit, že by někdo dokázal zrealizovat. Ale samozřejmě, že cokoliv dělat v místě, odkud se migruje, je lepší, než brát migranty sem," připouští.

Podle Klause se dá předpokládat, že velká část migrantů do Evropy nepřichází za prací, ale jdou za jiným účelem. „Jdou sem výlučně za životem bez práce a těžení ze sociálních dávek, velmi štědrých v Evropě, a jestli jsem někteří jdou dokonce s politickými úmysly nebo za dobrodružstvím – to všechno je možné," připouští.

Témata:  Václav Klaus uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy