reklama

V projevu na desátém sjezdu této organizace zkritizoval "nikým nevolenou pseudoelitu", která považuje své názory za nadřazené ostatním. ČSBS si dnes zvolí nové veden.

Zeman, který je členem svazu, už v minulosti dostal od organizace Kříž Československého svazu bojovníků za svobodu. Dnes se delegáti rozhodli ho ocenit svým řádem za "dlouhodobou podporu svobody a demokracie". Zeman ve svém projevu za ocenění poděkoval.

"Myslím si, že si to nezasloužím, ale že si to ještě odpracuju," řekl Zeman. Kromě něj řád ještě dostali válečný veterán Pavel Vranský a bojovník z Pražského povstání Antonín Štícha. Kříž ČSBS si odnesl třeba ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Zeman ve svém projevu mluvil o potřebě bránit svobodu názorů. Řekl, že i dnes jsou nepřátelé otevřené společnosti. "A to ti, kteří nepřipouští rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů. A kteří vychází z toho, že některé názory jsou nadřazenější těm druhým. Týká se to v dnešní době například debaty o migrační krizi nebo čehokoli dalšího," dodal Zeman. Jakékoli nadřazování podle něj může vést k pokusům o cenzuru.

Zeman v projevu také zmínil "kněze, který chtěl kandidovat na prezidenta". Na mysli měl katolického kněze a teologa Tomáše Halíka. "Podle církevního práva mu to církevní autority zakázaly," řekl Zeman. Poznamenal, že místo toho, aby kněz vystoupil a řekl, že chtěl kandidovat, ale nemůže, tak prohlásil, že nemohl kandidovat, protože v českém národě je příliš málo moudrých lidí. "Nu a já se ptám. Není právě toto odstrašující případ, kdy vlastně říkám 'můj národ mě není hoden'. Není náhodou pravda, že ve skutečnosti tento člověk není hoden svého národa?", dodal prezident.

Kromě Zemana se sjezdu zúčastnil i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo europoslanec Jan Zahradil (ODS).

ČSBS si dnes také zvolí nové vedení. O místo předsedy se opět uchází dosavadní šéf organizace Jaroslav Vodička, o přední místa ve vedení bude usilovat i první místopředseda Emil Kulfánek.