Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatí fotbalisté z Bělehradu byli na Hradě. Pozval je tam Zeman

Antonín Panenka
Antonín Panenka
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Na Pražském hradě se dnes vzpomínalo na největší úspěch československého fotbalu. Prezident Miloš Zeman přijal fotbalisty ze zlatého mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě.

Zeman fotbalistům poděkoval za tehdejší úspěch, na oplátku dostal speciální pamětní minci a vázu. Připomněli si tak senzační úspěch, od kterého uplynulo již 40 let. 

Hned 13 zástupců zlatého československého týmu včetně Antonína Panenky, Ivo Viktora, Karola Dobiáše, Jána Švehlíka, Ladislava Jurkemika nebo Josefa Čapkoviče se setkalo s prezidentem. Nedostavil se naopak Zdeněk Nehoda. „Dovolte mi, abych vám ještě jednou, po tísíciprvé, blahopřál ke zlaté medaili z Bělehradu," řekl Zeman fotbalistům.

Pan prezident se u příležitosti 40. výročí zisku zlatých medailí setkal s čs. reprezentanty na fotbalovém ME 1976. pic.twitter.com/I6JcPeazKr

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 22. června 2016

 

Panenkovi speciálně popřál k jeho slavnému dloubáku, kterým senzačně rozhodl finálový penaltový rozstřel proti Německu. „Často jsem přemýšlel o tom, co by se stalo, kdyby ten dloubák nevyšel. Pan Panenka by byl ostrakizován, celý národ by ho nenáviděl. No a já bych vás přesto přijal a přesto bych vám poděkoval, protože ve sportu, stejně jako v politice, jsou vítězství i prohry," dodal Zeman.

„Setkávat se s lidmi, kteří něco dokázali, je vždy krásná věc," citoval Zemana na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Za hráče mu poděkoval právě Panenka. Řekl, že přijetí na Pražském hradě berou jako ocenění toho, co ve fotbale dokázali. „Vždycky jsme se snažili hrát srdci a hlavou, doufám, že se nám to podařilo," poznamenal.

pic.twitter.com/JHdJEz8f0H

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 22. června 2016

 

Panenka pak hlavě státu předal jako dárek speciální medaili, která byla vydána ke 40. výročí vítězství na mistrovství, a vázu, na níž jsou symbolicky společně s číslicí 40 vyobrazeny hrady v Praze a Bratislavě.

O výsledcích nynějšího týmu na Euru ve Francii a úterní prohře s Tureckem fotbalisté se Zemanem před novináři nemluvili.

Témata:  Miloš Zeman fotbal Antonín Panenka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy