Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je tu zpět se svojí kavárnou. V novém VIDEU hovořil na téma OKD

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V dalším díle Babišovi kavárny se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zaměřil na situaci v OKD. Prozradil také, jak by celý problém vyřešil.

"Když se propouštělo z Poldovky, nikdo se o dvacet tisíc dělníků nezajímal tak jako dnes o OKD," zazněl jeden z diváckých dotazů. "Nikdo se nestaral ani o propuštěné zaměstnance Crystalexu, OP Prostějov. Ale toto je výjimečný případ, já jsem měl také problémy akceptovat návrhy pana Mládka, který chtěl plošně dát ten příspěvek. Ta firma je v insolvenci, je to skutečně v regionu, kde je velká nezaměstnanost a samozřejmě ti horníci pracovali celý život v podzemí, je to těžká práce, a proto jsme nakonec odsouhlasili ten příspěvek," vysvětlil Babiš s tím, že nechce kupovat OKD.

"To je záležitost insolvenčního správce. Někteří kolegové z vlády jsou velice aktivní, ale já myslím, že nám to nepřináleží," dodal s tím, že osmitisícový příspěvek pro horníky v OKD vláda schválila jednomyslně. "Já jsem protestoval proti návrhu ministra Mládka, který chtěl, abychom schválili stejný příspěvek pro firmy ze severních Čech, které mají povrchové doly. Ty firmy vydělávají miliardy, a tam jsem samozřejmě byl proti. Nakonec to vláda uznala a schválili jsme to jenom pro OKD, které je v likvidaci," dodal ministr.

Další tazatel se zeptal na plán ministra Mládka půjčit OKD miliardu. "Tak miliardu určitě ne. Sama firma má nějaký výhled cash flow a říká, že koncem srpna bude mít dokonce přebytek 122 milionů. My jenom analyzujeme, jestli vůbec můžeme půjčit. A určitě by šlo o půjčku, pokud vůbec, ale musíme mít samozřejmě jistotu, že se nám ty peníze vrátí. Insolvenční správce se ale musí pokusit získat ty peníze od soukromých investorů nebo od bank," vysvětluje Babiš.

K OKD patří kauza hornických bytů. Divačka se proto ptá, jestli není možno zrušit prodej bytů RPG cizí společnosti. "Tak bohužel v té smlouvě to nebylo myslím. Tam ani nebyly oceněny ty byty, na to někdo zapomněl. Já to považuju za skandální, protože strašně moc majetku tam nebylo naceněno, ale já bych si to samozřejmě přál. My nyní analyzujeme tu možnost a uvidíme, jestli dospějeme k nějakému závěru, že bychom se skutečně snažili tento nechci říct podvod, ale ono to tak vypadá, vlastně nějakým způsobem napravit," podotkl Babiš.

"Pan Bakala slíbil nájemníkům, že jim prodá byty za 40 tisíc, a teď inkasuje za ty byty 7 tisíc měsíčně. Takže inkasuje de facto 84 tisíc, a slíbil to prodat za 40 tisíc. To je neuvěřitelný podvod a nenaplněný slib a z hlediska situace těch lidí je to skandální a nepřijatelné," odpověděl Babiš na další dotaz.

V posledním dotazu Babiš odpovídal na to, jak by celý problém vyřešil on. "To je hlavně problém insolvenčního správce. Já se snažím přesvědčit firmy jako Třinecké železárny nebo Mittal nebo OKK nebo všechny, které kupují černé uhlí od OKD, aby se sdružily a aby zkusily tu firmu koupit, protože u nich je záruka, že tedy podnikají podstatně poctivěji a s péčí řádného hospodáře, na rozdíl od pana Bakaly a jeho společníků," odvětil Babiš.

Témata:  Andrej Babiš OKD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy