Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna by měla projednat arménskou genocidu, navrhl Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Facebook

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáčkek (ČSSD) se dnes sešel na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Tem nu doporučil, aby poslanci projednali usnesení o odsouzení arménské genocidy. 

Více než sto let staré události za genocidu uznalo už několik zemí, naposledy Německo. Česko sice události odsuzuje, ale za genocidu je neoznačilo. Oficiální postoj české diplomacie je stejný, jaký prezentuje Hamáček. Tedy, že jde o téma pro historiky.

Turecko coby nástupce Osmanské říše odmítá interpretovat masakry jako genocidu. Tvrdí, že údaj o 1,5 milionu ztracených arménských životů je nadsazený a že mrtví byli oběti občanské války, nikoli genocidy.

Zeman více než sto let starý masakr Arménů Osmanskou říší označil za genocidu při nedávné návštěvě Arménie. Řekl tehdy také, že by česká Sněmovna měla k událostem přijmout usnesení. O jeho dnešní výzvě směrem k poslancům informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček prostřednictvím Twitteru.

Před setkáním s ministry pan prezident přijal předsedu PS J. Hamáčka. Doporučil PS, aby projednala usnesení o odsouzení arménské genocidy.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 22. června 2016

 

Hamáček se už dříve nechal slyšet, že se k historickým událostem mají vyjadřovat historici, a ne politici. Svůj názor zopakoval i po dnešním setkání s hlavou státu.

Témata:  Miloš Zeman Jan Hamáček

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy