Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zprostil Večeře obžaloby z dvou vražd z roku 1995

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes zprostil obžaloby Jiřího Večeře z organizování dvou vražd z roku 1995.

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová pro něj navrhovala doživotí. Podle soudu ale nebylo bez pochybností prokázáno, že skutky obžalovaný spáchal. Jednou z obětí byl obchodník s lehkými topnými oleji (LTO). Za podíl na vraždách dvou jiných podnikatelů zapletených do obchodů s LTO a za přípravu vraždy novináře, který o LTO psal, již byl Večeř v minulosti odsouzen a ve vězení. Obvinění z dvou nyní projednávaných vražd ale odmítl. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se proti němu odvolala.

"Chybí přímý důkaz, který by nasvědčoval účasti obžalovaného na skutku. Výpovědi byly jen o tom, co kdo kde slyšel, nikdo ale nic neviděl," uvedl při odůvodnění předseda senátu Jiří Dufek. Podle něj byli navíc všichni svědkové na případech zainteresováni, šlo o bývalé obchodní partnery či členy ochranky. "Všichni měli k obžalovanému vztah, a to vesměs negativní až nepřátelský. To je další moment, který nutí soud při hodnocení těchto výpovědí k pochybnostem," dodal Dufek.

Třiapadesátiletý Večeř, který se dnešního vyhlášení nezúčastnil, dříve u soudu uvedl, že svědkové proti němu vypovídají ze msty, neboť se doznal k předchozí trestné činnosti, a dostal tak do problémů i komplice. Podle obhájce Jiřího Rafaje bylo obvinění založeno na účelových důkazech. Státní zástupkyně s ním nesouhlasila. "Mám za to, že důkazy, které byly opatřeny, mohly být posouzeny jinak, proto jsem podala odvolání," uvedla Nesvadbová.

Zlínský obchodník s LTO Miroslav Kovařík zemřel ráno 12. května 1995 při explozi auta s nastraženou náloží. Večeř podle obžaloby zajistil účast neznámého člověka nebo lidí a nástražný výbušný systém, který byl ve voze instalován. Druhým zavražděným byl 23. května 1995 podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti. Podle obžaloby Večeř zajistil střelce, jemuž dal pokyn k Blažíčkově vraždě. Podle státní zástupkyně byly v obou případech motivem Večeře dluhy.

Témata:  Jiří Večeř vražda soudy

Aktuálně se děje

6. května 2024 13:42

Putin nechce jednat, Západ by se proto měl ještě více snažit, tvrdí Itálie

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy