Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanský zákoník čeká změna: Vrátí předkupní právo u realit

Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Praha - Do občanského zákoníku se možná vrátí předkupní právo u nemovitostí. Sněmovní ústavně-právní výbor totiž doporučil úpravu vložit do vládní technické novely kodexu.

Předkupní právo na podíl spolumajitele existovalo pět desítek let a vlastnické podíly, když je to možné, by se měly scelovat, uváděli jeho zastánci. Odpůrci zejména z řad poslanců pravice ale poukazují na to, že nový systém by se neměl měnit už po dvou a půl letech, na zásah do vlastnictví i na problém nedosažitelných spoluvlastníků.

Předloha kabinetu má zavést mimo jiné veřejnou evidenci svěřenských fondů rejstříkovými soudy, snížit maximální kauci na nájemní byt ze šestinásobku na trojnásobek nájemného a prodloužit ze tří na pět let lhůtu, v níž musí soud přezkoumat důvody pro omezení svéprávnosti.

Novela má také znovu povolit, aby si lidé nad 15 let, kteří dosud neskončili povinnou školní docházku, mohli sjednat práci. Dále se například zruší povinnost společenství vlastníků jednotek mít v názvu společenství také slovo 'vlastníků'.

Témata:  občanský zákoník nemovitosti domy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy