Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Ministerstvo musí zbrojařům Bernatíkům zaplatit 300 tisíc

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo spravedlnosti má podle dnešního rozhodnutí soudu zaplatit zbrojaři Petru Bernatíkovi a jeho stejnojmennému synovi přes 300.000 korun, které muži vynaložili na právníky v kauze údajného nelegálního vývozu zbraní.

Verdikt není pravomocný. Oba muži z ostravské firmy Imex Group byli zproštěni viny, ministerstvo však označuje jejich náklady na právní zastoupení za neúčelné.

Bernatíkovi čelili obvinění, že v letech 2005 a 2006 vyvezli na Slovensko prostřednictvím své firmy Technoex 80 samopalů a přes 70.000 cvičných i ostrých vojenských nábojů, které české úřady neschválily k civilnímu použití. Obžaloba tvrdila, že všechny obchody provedli bez licence ministerstva obchodu a průmyslu. Ostravský krajský soud však oba muže v roce 2010 zprostil viny.

Zbrojaři následně podali na stát hned několik žalob. Podle dřívějších informací médií požaduje mladší z mužů celkem pět milionů, jeho otec 3,5 milionu korun.

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes přiznal otci 219.000 korun, synovi 89.000 korun. Ministerstvo spravedlnosti má uhradit také úroky z prodlení a náklady aktuálního soudního řízení.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy