Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta promluví o spojení politiky a mafie. Co bezpečnostnímu výboru řekne?

Robert Šlachta
Robert Šlachta
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta má dnes Den D. Proluví totiž před poslanci z bezpečnostního výboru, podle všeho o napojení zločinu na politiku.

Kromě Šlachty mají na jednání bezpečnostního výboru dorazit i další dva lidé - Jiří Komárek z ostravské expozitury ÚOOZ a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Nejvýbušnější tvrzení zatím z trojice Šlachta, Ištvan a Komárek vypustil poslední jmenovaný, když v televizi pronesl, že ÚOOZ prošetřuje "brutální" únik informací ze závažné kauzy, který má mít na svědomí policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ten pochopitelně vše popřel a dokonce už i podal trestní oznámení pro pomluvu. Je ovšem otázkou, kolik toho Šlachta, Komárek a Ištvan vlastně budou moci před poslanci říct.

Podle všeho totiž ani jeden z nich nebyl zbaven mlčenlivosti a o spoustě věcí tak nebudou moci mluvit, jinak by riskovali vážné postihy včetně trestního stíhání.

Spor o policii se rozhořel poté, co prezidium před dvěma týdny představilo reformu, která měla začít platit už prvního července. Podstatou změny je sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru do jediné centrály.

Reformu policie od začátku obhajuje ministr vnitra Milan Chovanec, přizvukuje mu i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak reformu kritizuje s tím, že jejím cílem není zlepšení policejní práce, ale likvidace neúplatného Roberta Šlachty.

Sám Šlachta se nechhal slyšet, že reorganizaci ani za mák nevěří a nebude se na ní podílet. Už také podal žádost o uvolnění ze služebního poměru, která začne platit na konci června.

Ministr Chovanec už reformu stvrdil svým podpisem. Došlo jen ke změně začátku její platnosti - místo července má slučování elitních útvarů pod jednu střechu odstartovat až začátkem srpna.

Témata:  Robert Šlachta ÚOOZ Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy