Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horké počasí láká k vodě. Kam vyrazit za osvěžením?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tropická vedra ještě nekončí! I o víkendu se teploty přehoupnou přes 30 stupňů, v sobotu se budou šplhat až ke čtyřicítce. Málokdo by se asi chtěl potit doma, a tak mnoho lidí vyrazí k vodě. Jaká koupaliště jsou ve vašem kraji nejlepší?

Po extrémně teplých dnech si sluníčka užijeme i o víkendu. Pokud nemáte na zahradě bazén a ve vašem bytě je v létě nedýchatelno, byl by skoro hřích nevyrazit k vodě. Kde jsou ta nejlepší koupaliště, přehrady a akvaparky ve vašem regionu?

Praha

Pokud máte rádi přírodu, rozhodně si nemůžete nechat ujít nádrže na Divoké Šárce. Takřka za rohem pak najdete přírodní koupaliště Džbán, kde je také několik pláží. Oblíbená jsou také přírodní koupaliště Radotín a Šeberák.

Děti si asi víc než přírodní koupání užijí různé akvaparky. Mezi ty největší patří vodní zábavní park AquaDream na Barrandově, Aquacentrum v Letňanech, Aquacentrum Šutka v Tróji a Aquapalace v Čestlicích. Všechny nabízí venkovní koupání.

Středočeský kraj

Pokud chcete raději vyrazit za Prahu, zkuste nedaleké jezero Konětopy nebo písník Lhota. Užijete si také u rybníka Jureček, přírodního biotopu v Jincích nebo na koupališti v Chrustenici.

Jestli vás lákají jiné kouty středních Čech, nemůžete opominout vodní nádrž Slapy. Krásné jsou ale také Tyršovo koupaliště u Rakovníka, Probošťská jezera u Brandýsa nad Labem nebo Vyžlovský rybník.

Akvaparky a koupaliště s různými atrakcemi najdete po celém regionu. Tobogany, skluzavky a další vodní prvky včetně vířivek nebo divokých řek mají třeba v Berouně, Kladně, Kutné Hoře, Příbrami nebo Mělníku.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách se rozhodně vyhněte Staňkovskému rybníku, kde je kvalita vody nejhorší. O své zdraví se naopak nemusíte bát na známých vodních nádržích Orlíku a Lipně, kde mají i akvapark včetně skluzavek a vířivky.

I v tomto kraji najdete asi desítku akvaparků. Mezi ty největší patří vodní zábavní park v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Dačicích. Další atrakce pak mají v Táboře nebo Strakonicích.

Plzeňský kraj

Na Plzeňsku zůstává mnoho koupališť neověřených. Zaručeně nezávadná voda na vás čeká v Hracholuskách, Blovicích, Kotynce nebo Českém údolí. Zaplavat si můžete i přímo v Plzni - v lomovém jezírku Košutka, Seneckém nebo Velkém Boleveckém rybníku.

I v Plzeňském kraji si můžete vybrat z několika akvaparků. Umělá koupaliště s atrakcemi mají v Horažďovicích, Plzni, Rokycanech a Přimdě.

Karlovarský kraj

Mezi nejčistší koupaliště v tomto regionu patří vodní nádrže Tatrovice a Jesenice, ale také jezero Michal u Sokolova nebo brouzdaliště na Rolavě u Karlových Varů. Akvaparky najdete jen v Sokolově a Františkových Lázních.

Ústecký kraj

Pokud vás láká příroda, pak na vás čeká překrásné koupání v kamencovém jezeře u Chomutova, kde najdete třeba i nudapláž. Čisté vody si užijete i ve vodní nádrži Nechranice nebo kolem Ústí nad Labem. Vyhlášená jsou jezero Milada, jáma dolu Varvažov nebo rybník Chabařovice.

V Mostě čeká hlavně na děti Aquadrom, kde mají i vodní hrad a třídráhovou skluzavku. Další akvaparky jsou také v Teplicích, Děčíne, Lounech a Klášterci nad Ohří, kde je jedno z nejlevnějších koupališť v republice.

Liberecký kraj

Máchovo jezero patří k oblíbeným destinacím, kvalita vody v něm ale není nejlepší. Raději si zajeďte k vodní nádrži Harcov nebo koupalištím Sedmihorky, Zákupy a Nové Město pod Smrkem. Bez obav si můžete zaplavat i v Hamerském jezeru, vodní nádrži Mšeno nebo koupališti Nový Bor.

Kromě akvaparku Staré Splavy na Máchově jezeře si tobogany i další atrakce užijete také v libereckém Centru Babylon a vodním parku v Jablonci nad Nisou.

Královéhradecký kraj

I v Královéhradeckém kraji se vyskytuje mnoho vodních nádrží a rybníků, které dosud nebyly zmapovány. Zaručeně nezávadná je ale voda v rybníku Dolce u Trutnova, koupališti Dachova u Hořic, vodní nádrži Rozkoš nebo Stříbrném rybníku.

Přímo v Hradci Králové najdete Aquacentrum s tobogánem, umělým vlnobitím a parním oddělením. Další akvaparky jsou pak v Jičíně, Špindlerově Mlýně a Trutnově, kde mají letní koupaliště.

Pardubický kraj

Skvěle si zaplavete v rybníku Rosnička u Svitav, písnících Semín a Mělice, ale také na Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě. Čistá voda je i ve vodní nádrži Pastviny nebo rybníku Dlouhý u Lanškrouna.

Koupaliště s tobogany a akvaparky najdete po celém Pardubickém kraji. Vodní zábavní parky mají v České i Moravské Třebové, Chrudimi, Pardubicích, Ústí nad Orlicí nebo Žamberku.

Kraj Vysočina

Nejkvalitnější vodu mají na Vysočině na třech místech - v rybníku Černý, Dalešické přehradě a Ředkovském rybníku. Krásná příroda vás obklopí i při koupání v lomu Horní Cerekev, rybníku Kachlička nebo vodních nádržích Trnávka a Sedlice.

Na Vysočině mají akvaparky jen na dvou místech - v Jihlavě a Moravských Budějovicích. V krajském městě na vás a vaše děti čeká ale mnoho atrakcí včetně vodopádů a různých chrličů.

Jihomoravský kraj

Jižní Morava je plná krásných vodních nádrží, kde si můžete bez obav zaplavat. Za všechny můžeme jmenovat Výrovice, Nové Mlýny, Brněnskou a Vranovskou přehradu, Pálavu nebo Letovice.

Můžete vyzkoušet také některý z mnoha akvaparků a umělých koupališť, které v kraji jsou. Akvaparky se tobogány a různými typy bazénů mají v Blansku, Mikulově, Únavově, Vyškově nebo Hustopečích, kde je pobyt opravdu levný. Vyhlášený je také vodní park Brno - Kraví Hora.

Olomoucký kraj

I v Olomouckém kraji si můžete slunečné počasí užít u vody. Mezi nejčistší patří přírodní biotop Litovel, vodní nádrže Plumlov a Poděbrady - U Přístaviště. Krásné akvaparky pak mají v Bohuňovicích, Zábřehu, Olomouci a Prostějově.

Moravskoslezský kraj

V sousedním Moravskoslezském kraji je přírodních koupališť více. Mezi nejčistší se řadí vodní nádrže Slezská Harta, Budišov, Čerťák, Kacabaja nebo třeba Větřkovice. Skvělý oddych nabízí ale i příhraniční Stříbrné jezero a Bohušovský rybník nebo lom Svobodné Heřmanice.

I umělých koupališť a akvaparků najdeme v kraji několik - areál Bospor v Bohumíně, akvapark ve Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdku-Místku a Ostravě-jih.

Zlínský kraj

Ani obyvatelé Zlínského kraje nemusí zoufat. Nezávadnou vodu má třeba přírodní koupaliště Albatros, vodní nádrže Všemina, Bystřička nebo Horní Bečva. Akvaparků je v regionu méně. Najdete ho v Uherském Brodě a Uherském Hradišti, Zlín pak nabízí městské lázně.

Témata:  koupaliště léto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy