Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli sobotním bouřkám měli hasiči třikrát více zásahů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Hasiči měli v sobotu zejména kvůli bouřkám třikrát víc zásahů. Vyjížděli k 1013 událostem, přičemž denní průměr je 293 výjezdů.

Nasazeno bylo 1374 hasičských jednotek. Nejhorší situace byla v Jihočeském kraji, dále pak ve Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Podle ní byli hasiči v terénu celou noc a stále zasahují na mnoha místech.

"Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků," uvedla mluvčí. Upřesnila, že kvůli technickým pomocem, pod které spadají bouřky, vyjížděli hasiči za celou sobotu k 798 zásahům, obvykle jich je 150. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah jihočeských hasičů v Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a voda ji unášela dál. Hasiči podle mluvčí k jachtě dopluli a dotáhli ji zpět ke břehu.

V Libereckém kraji evakuovali hasiči po 17:00 dvě skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice. Promočené děti dovezli hasiči dopravním automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno, celkem bylo evakuováno 45 osob.

Témata:  hasiči

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.