Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se rozjel: Cenzura a odlišné názory? Vhodně umístěný vulgarismus udělá více než dlouhá věta

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na základě nařízení Evropské unie zavádí Česko zákon, podle kterého bude trestné hanobit třídu definovanou životním stylem, vzděláním, příjmem a autoritou. Tresné bude i podněcování nenávisti i lidem ze sexuálních menšin. Podle prezidenta Miloše Zemana jde o nesmyslný zákon.

„Český národ je jeden z nejtolerantnějších národů v Evropě. Koneckonců u nás žije 5 procent cizinců bez jakékoliv obavy z xenofobie. A toto je další důkaz nesmyslnosti počínání EU, téže nesmyslnosti, která přispěla k brexitu," myslí si prezident.

Podle něj to spíše zavání cenzurou odlišných názorů. „Nakonec nebudeme moci kritizovat nikoho. A všichni uvázneme v bažině politické korektnosti, kde nemůžeme nazývat věci pravými jmény. Já jsem byl vždycky pro to nazývat věci pravými jmény, někdy i za použití sprostých výrazů. Protože jak říká Jaroslav Hašek k předmluvě ke Švejkovi, vhodně umístěný vulgarismus udělá více než dlouhá věta," vysvětloval s úsměvem Zeman.

Moderátor ho upozornil, že podle nového zákona by mu teď hrozil trest ve výši tři až šest let. „No, vidíte. Prezident má naštěstí imunitu, ale já bych byl solidární s těmi, kdo vulgarismy používají. Koneckonců Švejk by nemohl vyjít za platnosti tohoto zákona," dodala hlava státu v rozhovoru pro televizi Prima.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy